GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2022 / 19:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a među njima su Rusija i Kina. Nakon gotovo tri desetljeća diplomatskih napora i lobiranja na toj će listi sada biti i Hrvatska.

- Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i prije. Bilo bi nam drago da se dogodilo prije, međutim savršeno smo sretni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD-om, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera, rekao je za HRT Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Nakon duge stanke, pregovori dviju strana, američkog i hrvatskog ministarstva financija, oživjeli su 2020. Za američkog veleposlanika u Hrvatskoj u tom razdoblju, biznismena u diplomaciji Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

- Mislim da smo uistinu bili uporni, inzistirali smo: Hrvatska je dobar saveznik, najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije riječ o velikom naporu, na dobrobit naših dviju država. Ministarstvo financija napokon je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i sporazum je ispregovaran, kazao je Kohorst.

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD-a koji žele otići u mirovinu ili se preseliti u Hrvatsku te poticaj tvrtkama.

- Mene posebno veseli da se otvaraju horizonti hrvatskim poduzetnicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele nastupiti na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti hrvatski koji borave u SAD-u, rekao je Živko Pavletić, predsjednik Udruge hrvatsko- američkih stručnjaka.

Da bi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država stupio na snagu mora biti potvrđen u Saboru i američkom Senatu. Nema dvojbe da će se to dogoditi, pitanje je samo koliko brzo, slažu se svi sugovornici u Washingtonu. Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD-om, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

Tagovi: Robert Kohorst, Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, Pjer Šimunovič
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE