GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2022 / 19:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.

Više od 60 država ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om, a među njima su Rusija i Kina. Nakon gotovo tri desetljeća diplomatskih napora i lobiranja na toj će listi sada biti i Hrvatska.

- Trebalo je vremena, moglo se dogoditi i prije. Bilo bi nam drago da se dogodilo prije, međutim savršeno smo sretni što se dogodilo sada i ovog trenutka na neki način zapravo zatvaramo sve neke bilateralne sporazume koje još nismo imali sa SAD-om, a koje smo imali s nizom naših ostalih strateških partnera, rekao je za HRT Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u.

Nakon duge stanke, pregovori dviju strana, američkog i hrvatskog ministarstva financija, oživjeli su 2020. Za američkog veleposlanika u Hrvatskoj u tom razdoblju, biznismena u diplomaciji Roberta Kohorsta, sporazum o porezu bio je prioritet.

- Mislim da smo uistinu bili uporni, inzistirali smo: Hrvatska je dobar saveznik, najbolje prijatelje moramo tretirati s poštovanjem i nije riječ o velikom naporu, na dobrobit naših dviju država. Ministarstvo financija napokon je prihvatilo taj argument i Hrvatsku stavilo na listu prioriteta, zapravo na vrh, i sporazum je ispregovaran, kazao je Kohorst.

Zajedno s Nacionalnom federacijom američkih Hrvata, oko pitanja poreza godinama je lobiralo Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka. Ističu kako sporazum donosi olakšanje povratnicima iz SAD-a koji žele otići u mirovinu ili se preseliti u Hrvatsku te poticaj tvrtkama.

- Mene posebno veseli da se otvaraju horizonti hrvatskim poduzetnicima kojih ima sve više koji nas kontaktiraju i žele nastupiti na američkom tržištu. Tako da je to jedna velika stvar. Druga stvar su studenti hrvatski koji borave u SAD-u, rekao je Živko Pavletić, predsjednik Udruge hrvatsko- američkih stručnjaka.

Da bi sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država stupio na snagu mora biti potvrđen u Saboru i američkom Senatu. Nema dvojbe da će se to dogoditi, pitanje je samo koliko brzo, slažu se svi sugovornici u Washingtonu. Godinu u kojoj je započela strateški dijalog sa SAD-om, Hrvatska završava potpisivanjem sporazuma koji dodatno potvrđuje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

Tagovi: Robert Kohorst, Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, Pjer Šimunovič
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
STRATEŠKI
Li Qiang: Kina je predana ekonomskom otvaranju i reformama
PEKING - Kineski premijer Li Qiang izjavio je danas da je Kina predana gospodarskom oporavku i reformama, dodavši da bi geopolitičke napetosti samo zaustavile razvoj diljem svijeta.
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
STANDARD
Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od EU prosjeka
ZAGREB - Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći, prenosi Slobodna Dalmacija.
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
OČEKIVANJA
Glavni ekonomist ECB-a očekuje brzi pad inflacije
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) očekuje brzi pad visoke inflacije u eurozoni, rekao je njezin glavni ekonomist.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE