GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza

Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
KAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 14:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.

Predsjednik HUP-ove Koordinacije i savjetnik Uprave Francka Josip Budimir je istaknuo kako se posebnim porezima oporezuju proizvodi sa štetnim djelovanjem djelovanje na ljudsko zdravlje, "a kava to nije".

"Od ovog se posebnog poreza na godišnjoj razini ubere 124,5 milijuna kuna što čini 0,77 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza u Hrvatskoj u 2019. Takav nepovoljni porezni tretman dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na nama usporedive zemlje u okruženju", rekao je Budimir.

Stoga industrija kave traži da se taj porez ukine i da se time omogući industriji kave jednak tretman i pravednu tržišnu utakmicu s konkurentima u okruženju.

U Hrvatskoj taj porez trenutno iznosi 6 do 20 kuna po kilogramu kave, odnosno s ostalim porezima i do 35 posto po šalici kave, za razliku od Slovenije gdje je taj udio samo 9,5 posto, čulo se na skupu.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić je kazao da kava ne bi smjela biti porezno tretirana kao luksuz, kako bi se sektoru omogućilo jačanje konkurentnosti u odnosu na regiju, ali i većinu zemalja EU, koje kavu trošarinski ne svrstavaju u kategoriju luksuznih proizvoda.

Kava je, kako je kazao, neizostavan dio naše svakodnevice, koji konzumira preko 93 posto građana i ona nije samo proizvod već i sastavni dio kulture življenja u našoj zemlji.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić je rekao kako oporezivanje kave nije harmonizirano na razini EU poput trošarinskog oporezivanja alkohola, duhanskih prerađevina, energenata i električne energije.

Kava se trošarinski oporezuje u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Latviji i Grčkoj, a visina posebnog poreza na kavu u Hrvatskoj u odnosu na te druge zemlje je niža, naveo je te dodao kako se radi o jednostavnom poreznom obliku koji se lako ubire.

Direktor marketinga Francka Zvonimir Seki je iznio podatke da je industrija kave lani zapošljavala 817 osoba, a proizvodnjom i preradom kave u Hrvatskoj, se bave tri tvornice. Ta industrija na tržište plasira više od 400 različitih proizvoda.

Seki je kazao kako su sve veća ulaganja u održivu nabavu sirovine i u nove ambalažne materijale, a stalno se ulaže i u edukaciju zaposlenika, trgovaca, potrošača. Industrija je s 3,7 milijuna kuna u 2020. pomogla ugostiteljskom sektoru u prevladavanju negativnog utjecaja pandemijske krize, rekao je.

Tagovi: Hrvatska industrija kave, kava, Damir Zorić, Hrvatska udruga poslodavaca, Franck, Josip Budimir
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE