GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ispunila tek petinu kriterija OECD-a, Grlić Radman tvrdi drugačije

Hrvatska ispunila tek petinu kriterija OECD-a, Grlić Radman tvrdi drugačije
MANJKAVOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2024 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je do kraja prošle godine ispunila 49 od 247 pravnih instrumenata za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, posljednjoj značajnijoj međunarodnoj organizaciji kojoj nije članica, ali se nada da će to ostvariti 2026. godine

'Pravni instrumenti' su razne odluke, preporuke, međunarodni sporazumi i dogovori koje zemlje moraju ugraditi u svoj pravni sustav.

OECD, osnovan 1961. godine, ekskluzivni je klub 38 zemalja koje sebe nazivaju liberalnim demokracijama i tržišnim gospodarstvima. Članice ga same financiraju, na svojim sastancima raspravljaju o globalnim problemima, te objavljuju gospodarske analize i prognoze. OECD, sa sjedištem u Parizu, predlaže zemljama kakve ekonomske politike voditi.

Hrvatskoj vladi je ulazak u OECD 'posljednji vanjskopolitički cilj', nakon ulaska u eurozonu i šengen. Pregovori o članstvu u toj organizaciji prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, idu 'jako dobro'.

Brojke, međutim, to baš i ne potvrđuju. Po podacima na internetskoj stranici OECD-a, Hrvatska do konca 2022. ima usklađenu petinu instrumenata OECD-a, odnosno najmanje od šest kandidata koji trenutno pregovaraju.

U Ministarstvu vanjskih poslova time nisu nimalo zabrinuti. 'Otkako su otvoreni pregovori s Brazilom, Argentinom, Peruom, Bugarskom, Rumunjskom i Hrvatskom, Hrvatska je u pristupnom procesu najdalje napredovala, odnosno imala je najviše rasprava pred odborima (14 od 25 odbora) i najviše misija za utvrđivanje činjenica (27)', kažu na Zrinjevcu.

'Rasprava ispred preostalih 11 odbora planirana je tijekom 2024. godine. Isto tako, Hrvatska je već pozitivno ocjenjena od strane 2 odbora i 2 radne skupine, a očekujemo još pozitivnih mišljenja slijedom rasprava koje su održane tijekom jeseni 2023. Za ispunjavanje uvjeta za članstvo u OECD-u bit će potrebne pozitivne ocjene svih 25 odbora', dodaju.

OECD je s Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom, Argentinom, Brazilom i Peruom otvorio pristupni postupak u siječnju 2022., pet godina nakon što je iz Zagreba zaprimio zahtjev za članstvom.

Dio kriterija OECD-a i kandidata, naravno, bio je usklađen i prije formalnog otvaranja pregovora. Iako službeno pregovara dvije godine, Brazil je, primjerice, partner OECD-a od 2007. godine pa je tako unaprijed izjednačio neka područja.

Osim toga, Mađarska i Slovenija godinama su blokirale hrvatski ulazak u OECD. Prva zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, a druga jer Hrvatska nije priznala kontaminirani arbitražni postupak o razgraničenju, ali su naposljetku obje blokade povučene.

Hrvatski dužnosnici zato, može se zaključiti, zapravo zadovoljni učinjenim jer je Hrvatska u ove pregovore, u usporedbi s ostalim kandidatima, krenula sa začelja.

Premijer Andrej Plenković posjetio je sjedište OECD-a u listopadu i poručio da bi proces usklađivanja kriterija trebao biti okončan do kraja 2025. godine, s ambicijom da se formalno članstvo realizira u 2026.

Jedan vrlo važan kriterij bit će usvojen 24. siječnja. Hrvatska će taj dan službeno postati potpisnica Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju. Tim međunarodnim sporazumom je ukupno 46 zemalja utvrdilo podmićivanje stranih javnih službenika kao kazneno djelo prema svojim zakonima, te se obvezalo istražiti, kazneno goniti i sankcionirati počinitelje.

'Pristupanje Hrvatske Konvenciji predstavlja važan korak na njezinu putu ka članstvu u OECD-u, usklađujući se sa standardima OECD-a i najboljim praksama', izjavio je u studenom glavni tajnik organizacije Mathias Cormann, bivši australski ministar financija.Ž

Tagovi: Grlić Radman, OECD
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE