GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije

Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, europski statistički ured, samo je u pet zemalja na mjesečnoj razini promet u maloprodaji pao, a uz vodeću Hrvatsku, tako u ožujku minuse bilježe Poljska, Austrija, Francuska, Finska i Estonija. Najveći rast prometa u maloprodaji od 22,5 posto u ožujku u odnosu na veljaču europska statistika bilježi za Dansku, Nizozemsku, u kojoj je maloprodaja porasla 8,4 posto, te za Njemačku i Litvu, u kojima je promet skočio po 7,7 posto.

Na godišnjoj razini, promet od maloprodaje u ožujku ove u odnosu na isti lanjski mjesec u Europskoj uniji porastao je za 11,6 posto, a u ovoj kategoriji Hrvatska bilježi povećanje od 10,5 posto.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, minuse na godišnjoj razini bilježile su Mađarska, Malta i Portugal. Najveći skok prometa u maloprodaji od 24 posto na godišnjoj razini imala je Slovenija, a slijede je Danska s rastom prometa od 22,6 posto i Francuska s rastom od 21,3 posto.

Na godišnjoj je razini u Europskoj uniji prodaja hrane, pića i duhana pala za 1,2 posto, za 23,6 posto povećan je promet neprehrambenih proizvoda, za 14 posto promet motornim gorivima, a 37 posto promet u prodaji putem interneta i pošte.

Podaci domaće statistike pokazuju da je u Hrvatskoj u ožujku na mjesečnoj razini maloprodaja prehrambenih proizvoda pala za 6,2 posto, a minus od 0,8 posto ostvarila je trgovina na malo neprehrambenim proizvodima.

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je na godišnjoj razini za pet posto pao promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda, osim goriva, porasla za 33,6 posto. Najveći porast nominalnog prometa po trgovačkim strukama statistika bilježi za tekstil, odjeću, obuću i kožne proizvode, kojima je promet povećan čak 105,5 posto, dok je 58,5 posto porastao promet audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo i namještaja, za 48 posto rastao je promet trgovini internetom i poštom, za 29 posto porastao je promet na benzinskim crpkama u ovom ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec...
Najviše je, za 7,6 posto na godišnjoj razini, u Hrvatskoj pao promet u ljekarnama i trgovini kozmetičkim i toaletnim proizvodima.

Tagovi: maloprodaja, pad maloprodaje, ljekarne, dorgerije, trgovina na malo, potošnja
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE