GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije

Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, europski statistički ured, samo je u pet zemalja na mjesečnoj razini promet u maloprodaji pao, a uz vodeću Hrvatsku, tako u ožujku minuse bilježe Poljska, Austrija, Francuska, Finska i Estonija. Najveći rast prometa u maloprodaji od 22,5 posto u ožujku u odnosu na veljaču europska statistika bilježi za Dansku, Nizozemsku, u kojoj je maloprodaja porasla 8,4 posto, te za Njemačku i Litvu, u kojima je promet skočio po 7,7 posto.

Na godišnjoj razini, promet od maloprodaje u ožujku ove u odnosu na isti lanjski mjesec u Europskoj uniji porastao je za 11,6 posto, a u ovoj kategoriji Hrvatska bilježi povećanje od 10,5 posto.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, minuse na godišnjoj razini bilježile su Mađarska, Malta i Portugal. Najveći skok prometa u maloprodaji od 24 posto na godišnjoj razini imala je Slovenija, a slijede je Danska s rastom prometa od 22,6 posto i Francuska s rastom od 21,3 posto.

Na godišnjoj je razini u Europskoj uniji prodaja hrane, pića i duhana pala za 1,2 posto, za 23,6 posto povećan je promet neprehrambenih proizvoda, za 14 posto promet motornim gorivima, a 37 posto promet u prodaji putem interneta i pošte.

Podaci domaće statistike pokazuju da je u Hrvatskoj u ožujku na mjesečnoj razini maloprodaja prehrambenih proizvoda pala za 6,2 posto, a minus od 0,8 posto ostvarila je trgovina na malo neprehrambenim proizvodima.

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je na godišnjoj razini za pet posto pao promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda, osim goriva, porasla za 33,6 posto. Najveći porast nominalnog prometa po trgovačkim strukama statistika bilježi za tekstil, odjeću, obuću i kožne proizvode, kojima je promet povećan čak 105,5 posto, dok je 58,5 posto porastao promet audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo i namještaja, za 48 posto rastao je promet trgovini internetom i poštom, za 29 posto porastao je promet na benzinskim crpkama u ovom ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec...
Najviše je, za 7,6 posto na godišnjoj razini, u Hrvatskoj pao promet u ljekarnama i trgovini kozmetičkim i toaletnim proizvodima.

Tagovi: maloprodaja, pad maloprodaje, ljekarne, dorgerije, trgovina na malo, potošnja
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE