GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama zaposlenosti u 2021.

Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama zaposlenosti u 2021.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2022 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Hrvatska je u 2021. godini bila u skupini zemalja EU-a s najnižim razinama zaposlenosti, ispod europskog prosjeka, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

U EU je prošle godine zaposleno bilo 189,7 milijuna građana, što odgovara stopi zaposlenosti od 73,1 posto, višoj za 1,4 postotnog boda nego u 2020., prvoj godini pandemije, utvrdio je Eurostat.

EU je time nadmašio razinu zaposlenosti iz pretpandemijske 2019. godine kada je iznosila 72,7 posto.

U eurozoni stopa zaposlenosti iznosila je prošle godine 72,5 posto i izjednačila se s pretpandemijskom 2019. godinom. U 2020. iznosila je 71,2 posto.

Vlade su u pandemiji uvele brojne mjere kako bi očuvale radna mjesta, uključujući subvencioniranje plaća radnicima koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli odlaziti na posao. Gospodarstvo se u počelo oporavljati zahvaljujući poticajima i ublažavanju ograničenja paralelno cijepljenju.

Hrvatska uz bok Španjolskoj

Najvišu razinu zaposlenosti bilježile su prošle godine Nizozemska, Švedska i Češka gdje je zaposleno bilo najmanje 80 posto građana u dobi od 25 do 64 godine, navodi Eurostat.

Najviša je bila u Nizozemskoj, sa stopom zaposlenosti od 81,7 posto. Slijede Švedska i Češka s 80,8 odnosno 80 posto.

Najnižu zaposlenost bilježile su Hrvatska, Španjolska, Rumunjska, Italija i Grčka, gdje je zaposleno bilo manje od 70 posto građana u dobi od 25 do 64 godine.

Najniže stope zaposlenosti bilježile su Grčka i Italija od 62,6 odnosno 62,7 posto.

U Hrvatskoj stopa zaposlenosti iznosila je prošle godine 68,2 posto. U 2020. iznosila je 66,9 posto, a u pretpandemijskoj 2019. godini 66,7 posto.

Blizu je Hrvatskoj u 2021. bila Španjolska sa stopom zaposlenosti od 67,7 posto.

Zaostatak se topi

Većina je zemalja EU-a, njih 16, prošle godine dosegnula ili nadmašila pretpandemijsku stopu zaposlenosti, a najbolji rezultat postigla je Poljska, nadmašivši je za 3,1 postotni bod.

Slijede Rumunjska gdje je uvećana za dva postotna boda, te Grčka i Malta, s povećanjem za 1,8 postotnih bodova.

U skupini je i Hrvatska s povećanjem stope zaposlenosti u prošloj godini za 1,5 postotnih bodova u odnosu na pretpandemijsku 2019.

Najviše pak za pretpandemijskom razinom zaostaje Latvija, za dva postotna boda, utvrdio je Eurostat.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
PRIHODI
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
MOSTAR - Bosna i Hercegovina ostvarila je u prvoj polovini ove godine rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2,4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti.
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
PAD
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
LONDON - Gospodarstvo eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
OČEKIVANJA
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi, u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose prognozu prosječne očekivane stope rasta BDP-a u Hrvatskoj za 2023. godinu od 3,2 posto, a za ovu godinu očekuju rast po stopi od oko 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE