GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim rastom proizvodnje u veljači

Hrvatska među zemljama EU-a s najsnažnijim rastom proizvodnje u veljači
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2022 / 17:44
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Europska industrijska proizvodnja oporavila se u veljači, predvođena sektorom trajnih potrošačkih dobara, a Hrvatska se svrstala uz Italiju i Irsku, znatno nadmašivši europski prosjek, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u veljači 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima bila pala 0,3 posto.

U eurozoni proizvodnja je u drugom ovogodišnjem mjesecu porasla 0,7 posto u odnosu na siječanj kada je bilježila isti postotni pad, pokazuju revidirani podaci europskog statističkog ureda.

Najsnažnije je na oba područja u veljači porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 2,4 posto u EU i za 2,7 posto u eurozoni, U siječnju smanjena je 0,4 posto u EU i 0,8 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Pad proizvodnje bilježio je samo energetski sektor, za 0,6 posto u EU i za 1,1 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Irsku

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najsnažniji je rast proizvodnje u veljači na mjesečnoj razini bilježila Italija, za 4,0 posto.

Slijedi Hrvatska sa sezonski prilagođenim rastom industrijske proizvodnje u veljači za 2,7 posto u odnosu na siječanj kada je pala 0,5 posto. Stopa rasta u veljači najviša je od prošlogodišnjeg ožujka.

U skupini je i Irska čija je industrijska proizvodnja porasla 2,4 posto.

Najveći pad industrijske proizvodnje bilježila je Slovenija, za 8,3 posto. Slijede Litva i Malta gdje je smanjena 3,8 odnosno 2,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podatkom za Cipar.

Motor trajna potrošačka dobra

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja porasla je u veljači 3,0 posto u EU i 2,0 posto u eurozoni, izračunali su europski statističari.

U siječnju proizvodnja je u Uniji prema revidiranim podacima stagnirala, a u eurozoni je pala 1,5 posto.

Motor oporavka bio je sektor trajnih potrošačkih dobara, s rastom proizvodnje na godišnjoj razini za 6,3 u EU i za 5,8 posto u eurozoni. U siječnju proizvodnja je u tom sektoru porasla 1,5 posto u EU, a u eurozoni je stagnirala.

Smanjena je samo proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,1 posto u EU i za 3,1 posto u eurozoni.

Litva na čelu

Među zemljama EU-a, najsnažnije je u veljači na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Litvi, za 20 posto. Slijede Poljska i Bugarska s rastom proizvodnje za 17,8 odnosno 14,4 posto.

Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Danska, od 13,9 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u veljači porasla 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. nakon 3,5-postotnog rasta u siječnju.

Blizu su Finska i Španjolska s godišnjim stopama rasta proizvodnje od 3,9 odnosno 4,3 posto.

Najviše je pak smanjena industrijska proizvodnja u Irskoj, za 14,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE