GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom zaposlenosti

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom zaposlenosti
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zapošljavanje u Europskoj uniji i eurozoni posustalo je u zadnja tri mjeseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal kada je uvećan 0,9 posto, izračunao je Eurostat, blago izmijenivši početnu procjenu za kraj godine.

Potvrđena je procjena za eurozonu prema kojoj je broj zaposlenih porastao 0,3 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je poskočio jedan posto.

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u EU pao je u zadnja tri mjeseca 2020. za 1,6 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. U eurozoni smanjen je 1,9 posto, nakon 2,1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Eurostat procjenjuje da je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU zaposleno bilo 206 milijuna građana, od čega 157,9 milijuna u eurozoni.

Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3,5 milijuna u odnosu na čevrto tromjesečje 2019. godine, utvrdili su statističari. U eurozoni njihov je broj smanjen za 3,1 milijun.

Skok u Portugalu i Estoniji

Među zemljama EU-a najviše je na kvartalnoj razini u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poskočio broj zaposlenih u Portugalu i Estoniji, za 1,9 posto. Slijedi Španjolska s 1,2-postotnim rastom.

Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj razini bilježile su Češka, Hrvatska, Latvija i Malta, za 0,5 posto.

Podatak za Hrvatsku pokazuje nešto izrazitiji pad broja zaposlenih nego u trećem tromjesečju kada je smanjen 0,4 posto, prema izvješću Eurostata.

Blaži pad od 0,5 posto imale su Bugarska, Cipar, Grčka i Nizozemska, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Njemačkoj.

Oporavak Poljske i Luksemburga

Samo su Poljska i Luksemburg u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bilježili veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom razdoblju, i to za 0,8 odnosno 1,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Sve ostale zemlje bilježile su pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španjolskoj, za 4,2 posto.

Slijede Estonija i Latvija, s padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, te Irska, gdje je smanjen 2,7 posto.

U skupini je i Hrvatska s padom broja zaposlenih u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 2,4 posto, nakon 1,4-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna.

Tagovi: zaposlenost, hrvatsko tržište rada, tržište rada, nezaposlenost, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, trgovina, hrvatski turizam, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE