GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska na vrhu EU po rastu industrijske proizvodnje u rujnu

Hrvatska na vrhu EU po rastu industrijske proizvodnje u rujnu
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2023 / 16:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU naglo se smanjila u rujnu dok je Hrvatska bilježila snažan oporavak, uz najvišu stopu rasta među članicama oba područja, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU pala je u rujnu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 1,1 odnosno za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, izračunali su statističari.

U kolovozu porasla je na oba područja za 0,6 posto.

U eurozoni najviše je pala proizvodnja trajnih i netrajnih potrošačkih dobara, za 2,1 posto. U EU najveći pad bilježila je industrija trajnih potrošačkih dobara, za 2,4 posto. U kolovozu porasla je na oba područja za 0,8 posto.

Smanjila se i proizvodnja energije, za 1,3 posto u eurozoni i za jedan posto u EU, nakon gotovo stagnacije u prethodno mjesecu.

Proizvodnja je povećana samo u sektoru kapitalnih dobara, za 0,3 posto u eurozoni i za 0,4 posto u EU.


Oporavak u Hrvatskoj

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u rujnu na mjesečnoj razini pala industrijska proizvodnja u Belgiji, za 3,2 posto. Slijede Portugal s padom proizvodnje za tri posto, te Estonija i Irska gdje je smanjena za 2,9 posto.

Najviše je pak u rujnu porasla industrijska proizvodnja u Hrvatskoj, za 4,3 posto u odnosu na kolovoz, najsnažnije od lipnja 2020. godine. U kolovozu smanjila se za 2,2 posto.

Blizu je Hrvatskoj u rujnu bila Slovenija s rastom proizvodnje na mjesečnoj razini za 4,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar.

Oštar pad

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u eurozoni i EU pala je u rujnu za 6,9 odnosno za 6,1 posto, najsnažnije od lipnja 2020., prema podacima Eurostata.

U kolovozu smanjila se za 5,1 posto na području primjene zajedničke europske valute i za 4,4 posto u Uniji.

U eurozoni najviše se smanjila proizvodnja kapitalnih dobara, za 9,5 posto, a u EU proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 8,9 posto.

Znatno je na oba područja smanjena i proizvodnja energije, za 5,8 posto u eurozoni i za 5,5 posto u EU.

U eurozoni i EU zabilježen je i pad proizvodnje intermedijarnih dobara za 4,5 odnosno pet posto.

Pozitivna četvorka

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažniji pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježila je i u rujnu Irska, za 27,2 posto.

Dvoznamenkasti pad bilježile su i Belgija, Estonija i Bugarska, za 14 odnosno 12,5 i 11,5 posto.

U samo četiri zemlje EU proizvodnja je bila veća nego u prošlogodišnjem rujnu, a najviše je porasla u Danskoj i Grčkoj, za 2,8 odnosno 2,1 posto.

Slijedi Hrvatska s rastom industrijske proizvodnje u rujnu za 1,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, prema kalendarski prilagođenim podacima. U kolovozu bila se smanjila za 2,4 posto.

Blago je porasla i proizvodnja za Malti, za 0,4 posto.

U francuskoj industriji zadržala se na razini prošlogodišnjeg rujna, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA, INDUSTRIJA, PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA, eUROSTAT
PROČITAJ I OVO
Najviša deflacija u Kini u posljednje tri godine
PAD CIJENA
Najviša deflacija u Kini u posljednje tri godine
PEKING - Indeks potrošačkih cijena u Kini u studenom je na godišnjoj razini pao za 0,5 posto, što je najviša stopa deflacije u tom drugom najvećem svjetskom gospodarstvu u protekle tri godine, pokazuju najnoviji podaci kineskog statističkog ureda
Proizvođačke cijene industrije pale za 1,3 posto na godišnjoj razini
CIJENE
Proizvođačke cijene industrije pale za 1,3 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su u odnosu na listopad zadržale stabilnost, dok su na godišnjoj razini pale za 1,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
OPTIMIZAM
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
NEW YORK - Najnovija anketa o raspoloženju potrošača sa Sveučilišta u Michiganu otkrila je da potrošači očekuju da će inflacija iznositi 3,1% u godini, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlomjesečna očekivanja od 4,5%.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - S&P Global Ratings i DBRS Morningstar u petak su potvrdili kreditni rejting Slovenije. S&P je potvrdio ocjenu AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar potvrdio je ocjenu A s jednako stabilnim izgledima, objavili su na stranicama Ministarstva financija.
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
CIJENE
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
PEKING - Potrošačke cijene u Kini pale su najbrže u tri godine u studenom, dok se tvornička deflacija produbila, što ukazuje na sve veći deflacijski pritisak jer slaba domaća potražnja dovodi u sumnju gospodarski oporavak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE