GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska najviše ovisna o inozemnim doznakama među zemljama EU-a

Hrvatska najviše ovisna o inozemnim doznakama među zemljama EU-a
DOZNAKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2021 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Hrvatska je u 2020. godini zabilježila najveći udio inozemnih doznaka u BDP-u i svrstala se na čelo skupine zemalja najovisnijih o pomoći građana zaposlenih u inozemstvu, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Hrvatska je prošle godine zabilježila višak u bilanci doznaka iz inozemstva od 3,677 milijardi eura, od čega je 2,096 milijardi eura doznačeno iz zemalja izvan Unije, a 1,581 milijarda iz drugih članica EU-a, izvijestio je Eurostat.

Udio doznaka u hrvatskom BDP-u iznosio je u prošloj godini 7,3 posto i daleko je najveći među zemljama EU-a, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U velikoj su mjeri o doznakama iz inozemstva prošle godine ovisile i Latvija i Rumunjska, s udjelom doznaka u BDP-u od 3,2 odnosno 3,1 posto.

Najmanje su pak o inozemnim doznakama ovisile Irska, gdje je njihov udio u BDP-u iznosio samo 0,1 posto, te Grčka, Finska i Nizozeska, s udjelom inozemnih doznaka u BDP-u od 0,3 posto.

Najveći višak

Ukupni iznos doznaka iz Hrvatske u inozemstvo iznosio je prošle godine 499 milijuna eura, od čega je 209 milijuna bilo usmjereno u druge zemlje EU-a, a 291 milijun u zemlje izvan Unije.

Bilanca inozemnih doznaka u Hrvatskoj pokazala je tako u prošloj godini višak od 3,178 milijardi eura, koji je, iskazan udjelom u BDP-u, iznosio 2,7 posto, i također je najveći među zemljama EU-a.

U skupini su i Rumunjska i Latvija, s viškom u bilanci iznozemnih doznaka, iskazanim udjelom u BDP-u, od 1,4 odnosno 1,3 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Trag covida

Pandemija covida 19 ostavila je u prošloj godini traga i na doznakama, pa je njihov odljev na razini EU-a pao prvi puta od 2013. godine, za 3,3 posto, na 52,6 milijardi eura.

Smanjen je i priljev, oko četiri posto, na 50,2 milijarde eura.

U odljevu dominiraju osobni transferi koji su u 2020. porasli tri posto, na 34,1 milijardu eura.

Priljev pak najvećim dijelom čine primanja od prekograničnog, sezonskog i rada na određeno vrijeme koji su u 2020. iznosili 38,1 milijardu eura.

Nešto više od polovine ukupnog iznosa doznaka cirkuliralo je unutar EU-a, utvrdio je Eurostat.

Njemačka šalje i prima

Najveći je odljev doznaka, u druge zemlje EU-a i u ostatak svijeta, bilježila Njemačka, gotovo 17,4 posto ukupnog iznosa u EU u 2020. godini.

Slijede Francuska s 11,6 posto udjela u ukupnom iznosu, Luksemburg s 11,3 posto i Nizozemska s 10,7 posto.

Doznake iz Njemačke i Luksemburga uglavnom su generirane primanjima od prekograničnog, sezonskog ili rada na određeno vrijeme, dok su u Francuskoj uglavnom posrijedi osobni transferi, navodi Eurostat.

Njemačka spada i među vodeće primatelje doznaka iz drugih zemalja EU-a i iz inozemstva, također najvećim dijelom generirane radom, s udjelom od 14,2 posto. Veći udio ima samo Francuska, petinu ukupnog priljeva doznaka u EU, utvrdio je Eurostat.

Bolja bilanca

Osobne doznake igraju važnu ulogu i u smanjenju deficita na tekućem računu bilanci plaćanja zemalja-primateljica, primjećuje Eurostat.

Tako su Belgija i Slovačka prošle godine zahvaljujući doznakama bilježile višak na tekućem računu bilance plaćanja, ističe europski statistički ured.

Belgija se oslanja na rad svojih građana u susjednom Luksemburgu i Nizozemskoj, ali i na njihov angažman u europskim institucijama.

Slovačkoj pak pomaže rad građana u Austriji, Češkoj, Njemačkoj i Mađarskoj, ističe Eurostat.

Hrvatska je pak, uz Francusku, Rumunjsku, Portugal, Mađarsku, Bugarsku i Estoniju, u skupini zemalja EU-a koje su zahvaljujući inozemnim doznakama znatno smanjile manjak na tekućem računu bilance plaćanja u 2020., bilježi europski statistički ured.

Tagovi: doznake iz inozemstva, hrvatski turizam, prihod od turizma, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE