GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska napreduje na listi EU članica po povlačenju sredstava iz fondova EU

Hrvatska napreduje na listi EU članica po povlačenju sredstava iz fondova EU
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2022 / 17:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je preskočila devet EU članica po povučenim sredstvima iz EU fondova od 2020. godine do danas, i sada se nalazi na 19. mjestu, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fodnova.

Prema izvoru Cohesion data, platforme Europske komisije o financiranju i postignućima ESI fondova za razdoblje 2014.-2020., tijekom 2020. godine Hrvatska je po isplaćenim sredstvima među tadašnjih 28 zemalja Europske unije bila na 27. mjestu. Do danas je preskočila 9 članica te se trenutno nalazi na 19. mjestu, objavili su iz tog ministarstva.

Hrvatska je bolja u povlačenju sredstava od Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Belgije, Danske, Velike Britanije (koja je izašla iz EU 2021.), Luksemburga i Austrije. Najviše novca iz EU-a trenutno je povukla Litva.

Iz ESIF-a Hrvatskoj dosad isplaćeno 7,32 milijarde eura

Ministrica Nataša Tramišak predstavila je danas na sjednici Vlade Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESIF fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno, navodi se dalje u priopćenju.

Kako podsjećaju iz tog ministarstva, iz ESIF-a za razdoblje 2014 - 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju bilo ukupno 10,73 milijardi eura odnosno 81,56 milijardi kuna.

Do 24. ožujka ove godine, pak, ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,4 milijarde eura ili 101,87 milijardi kuna, odnosno 124,91 posto dodijeljenih sredstava. Ugovorenost sredstava na razini Europske unije iznosi 113 posto, pa je tako Hrvatska iznad prosjeka Europske unije, ističu iz tog ministarstva.

Ukupno je isplaćeno 7,32 milijardi eura ili 55,6 milijardi kuna, odnosno 68,17 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,03 milijardi eura (45,81 milijardu kuna), odnosno 56,17 posto dodijeljenih sredstava. Na razini EU prosjek plaćenih sredstava iznosi 63 posto, navode iz Ministarstva.

Ukoliko se na izvornu alokaciju ESI sredstava 2014. – 2020. od 10,73 milijarde kuna nadoda 763,17 milijuna eura iz REACT EU te 597,56 milijuna eura koje su dodane u Program ruralnog razvoja, ukupna alokacija do 2023. godine je 12,09 milijardi eura.

U razdoblju od 2013. do 24. ožujka 2022. razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU iznosi 49,06 milijardi kuna u korist proračuna RH. Uključujući i uplaćeni predujam za Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) Hrvatska je u plusu 55,19 milijardi kuna, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Tagovi: EU fondovi, Europska komisija, Nataša Tramišak
PROČITAJ I OVO
Lagarde: Inflacija u Europi još nije dosegla vrhunac
OCJENE
Lagarde: Inflacija u Europi još nije dosegla vrhunac
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedjeljak u Europskom parlamentu kako nije uvjerena da je inflacija dosegla vrhunac nakon što je prešla najviše zabilježene razine u eurozoni.
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
RIZICI
Njemačka industrijska udruga vidi velike rizike u kineskoj covid politici
BERLIN - Kineska politika nultog covida predstavlja veliki ekonomski rizik za Njemačku, priopćilo je u ponedjeljak Udruženje njemačkih gospodarskih i industrijskih komora (DIHK).
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
IZVOZNICI
Očekivanja njemačkih izvoznika neočekivano se popravila
BERLIN - Stanje u gospodarstvu je teško, ali se očekivanja izvoznika neočekivano poboljšavaju, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo.
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
REGULATIVA
Objavljena nova pravila o radu nedjeljom, evo što se sve mijenja
ZAGREB - Zakon o radu će, u izmjenama koje će zastupnici imati pred sobom u drugom saborskom čitanju, među ostalim propisati 50-postotno minimalno povećanje plaće za rad nedjeljom od 1. siječnja iduće godine, objavio je ministar rada Marin Piletić nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak.
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
RAST
Promet industrije u rujnu porastao gotovo 25 posto
ZAGREB - Ukupni promet industrije bio je u rujnu 24,7 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 0,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE