GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači

Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 07:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

Industrijska proizvodnja u eurozoni i EU porasla je u veljači za 0,8 odnosno za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. Na samom početku godine bila je pala za 3,0 posto u eurozoni i za 2,7 posto u EU, pokazali su revidirani podaci.

Oporavak odražava rast proizvodnje kapitalnih i trajnih potrošačkih dobara, nakon oštrog pada u siječnju. Proizvodnja kapitalnih dobara porasla je u eurozoni za 1,2 posto i za jedan posto u EU. U siječnju bila je potonula na mjesečnoj razini za 15,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 13,6 posto u Uniji.

Stabilizirala se i proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, prema stopi rast od 1,4 posto u eurozoni i 1,7 posto u EU. U prvom ovogodišnjem mjesecu bila je pala za 1,2 odnosno jedan posto u odnosu na kraj 2023.

U energetskom sektoru proizvodnja je na oba područja potonula oko tri posto, pokazuju izračuni statističara.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u veljači na mjesečnoj razini porasla industrijska proizvodnja u Irskoj, za 3,8 posto. Blizu su Mađarska i Slovenija gdje je uvećana za 3,5 odnosno za 3,3 posto.

Najviše je pak u veljači na mjesečnoj razini pala industrijska proizvodnja u Hrvatskoj, za 4,6 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nakon stagnacije u siječnju. U skupini su i Litva i Belgija s padom proizvodnje od 3,0 odnosno 2,7 posto.

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se u veljači za 6,4 posto i za 5,4 posto u EU, gotovo kao i u siječnju, utvrdio je Eurostat. Najsnažnije je oba područja pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 8,9 posto u eurozoni i za 7,5 posto u EU.

Značajniji pad bilježio je i sektor netrajnih dobara za široku potrošnju, za 6,1 posto u eurozoni i za 4,7 posto u EU.

Najblaži pad bilježila je industrija intermedijarnih dobara, za 2,7 posto u eurozoni i za 2,5 posto u EU u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao Irska je bilježila daleko najsnažniji pad proizvodnje na godišnjoj razini, za 36 posto. S ogromnim odmakom slijede Belgija i Bugarska gdje je smanjena za 12,7 odnosno za 8,4 posto.

U Hrvatskoj industrijska proizvodnja pala je u veljači za 5,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U siječnju bila se smanjila na godišnjoj razini za 1,3 posto.

Najsnažnije je pak porasla proizvodnja u Španjolskoj, za 3,5 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. Slijede Slovenija i Danska gdje je uvećana za 2,8 odnosno za 2,7 posto, pokazali su Eurostatovi podaci.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE