GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska treća po visini prosječne bruto plaće među zemljama u okruženju

Hrvatska treća po visini prosječne bruto plaće među zemljama u okruženju
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 09:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW), prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u prošloj godini iznosila je 1.182 eura, što je treća bruto plaća po visini među zemljama u okruženju, iza Slovenije i Češke, prenosi u četvrtak Raiffeisen banka (RBA) u svojim dnevnim analizama.

U Sloveniji i Češkoj prosječne bruto plaće iznosile su 1.754 odnosno 1.329 eura, a slijede Poljska (1.144 eura), Mađarska (1.131 euro), Slovačka (1.092 eura), Rumunjska (1.038 eura), Bugarska (652 eura) i Srbija (643 eura).

Iako je Hrvatska među zemljama s prosječnom bruto plaćom iznad tisuću eura, dinamika rasta plaća između usporedivih zemalja i Hrvatske bitno se razlikuje, napominju RBA-ovi analitičari. Naime, u većina promatranih zemalja godišnje stope rasta bruto plaća od 2008. godine bila su izraženije, dok se prosječna bruto plaća u Hrvatskoj održavala na razmjerno stabilnoj razini, blago iznad tisuću eura.

Podaci Eurostata pokazuju da je minimalna bruto plaća u prvoj polovici 2020. godine u Hrvatskoj iznosila 546 eura. Nešto je viša u Češkoj (575 eura), Slovačkoj (580 eura), Poljskoj (611 eura), a u Sloveniji je dosegnula 941 euro.

U ostalim usporedivim zemljama u okruženju minimalne bruto plaće bile su manje: Mađarskoj 487, Rumunjskoj 466, Srbiji 343 i Bugarskoj 312 eura.

Analitičari RBA-a ističu kako minimalna bruto plaća u Hrvatskoj čini 46 posto udjela u prosječnoj bruto plaći. Niži udio od Hrvatske imaju Mađarska i Češka s 43 i Rumunjska s 45 posto, dok ostale zemlje u okruženju imaju veći udio: Bugarska 48, Slovačka, Srbija i Poljska 53 te Slovenija 54 posto.

U Hrvatskoj su tijekom 2019. godine povećane bruto plaće u nominalnom i realnom izrazu. Prema podacima DZS-a, u prošloj godini je prosječna bruto plaća iznosila 8.993 kune, što je za 381 kunu više u odnosu na prethodnu godinu, uz nominalni godišnji rast od 4,4 posto.

Krajem prošle godine Vlada je minimalnu neto plaću za 2020. godinu utvrdila u bruto iznosu od 4.062,51 kunu, što je za 312 kuna više u odnosu na 2019. godinu.

Tagovi: plaće, plaće u Hrvatskoj, Instituta za međunarodne ekonomske studije
PROČITAJ I OVO
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
TREND
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
RIM - Raspoloženje talijanskih potrošača poraslo je u rujnu na najvišu razinu od izbijanja pandemije koronavirusa, poduprto boljim ocjenama sadašnjeg stanja u gospodarstvu i očekivanjima za predstojeće mjesece, pokazuju podaci Istata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE