GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u 2021. gotovo izjednačena s Latvijom po BDP-u po stanovniku

Hrvatska u 2021. gotovo izjednačena s Latvijom po BDP-u po stanovniku
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Luksemburg i Irska bili su i u 2021. godini na čelu ljestvice zemalja EU-a po BDP po stanovniku iskazanom standardom kupovne moći dok je Hrvatska prestigla Slovačku i svrstala se uz Latviju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je prošle godine više nego dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama koje ove godine objavljuje prv put.

Prvu procjenu za prethodnu godinu objavljuje krajem lipnja, a drugu sredinom prosinca.

U Eurostatu zacementiranu poziciju Luksemburga na čelu EU ljestvice objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi kneževine.

"Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku", podsjećaju u izvješću.

Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima njihovih matičnih zemalja, dodaju.

Malta i Francuska najbliže prosjeku

Na drugom je mjestu ljestvice Irska čiji je BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, u 2021. bio više nego dva puta veći od prosjeka u EU.

Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom sredinom prošlog tjedna.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom doprinosi BDP-u dok se veliki dio prihoda ostvaren od te proizvodnje vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvo, dodaju statističari.

S velikim odmakom slijede Danska i Nizozemska, s približno za trećinu većim BDP-om po stanovniku od europskog prosjeka.

Blizu su Švedska, s gotovo četvrtinu većim BDP-om od prosjeka EU, te Belgija, Austrija i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za oko petinu većim od prosjeka EU-a.

Finska ima 13 posto veći BDP od prosjeka Unije, a Francuska četiri posto, nadomak prosjeka u eurozoni koji je za pet posto veći od prosjeka u 27-članoj Uniji.

Malta je nešto ispod prosjeka u EU, a slijede Italija, Češka i Slovenija, s BDP-om za pet do 10 posto nižim od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj, Portugalu, Mađarskoj i Poljskoj BDP po stanovniku približno je za četvrtinu niži od prosjeka Unije.

Poboljšanje u Hrvatskoj

Hrvatska je u 2021. bilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 30 posto niži od prosjeka u EU. To znači da je smanjila zaostatak za prosjekom u odnosu na 2020. kada je BDP po stanovniku bio 36 posto niži od europskog prosjeka.

Najbliža je Hrvatskoj Latvija, s 29 posto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije.

Bugarska je i dalje na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU-a, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Osim Bugarske, lošije od Hrvatske stoje još samo Grčka, s BDP-om po stanovniku za 35 posto nižim od prosjeka Unije u 2021., i Slovačka, gdje je bio niži za 32 posto.

Tagovi: BDP po stanovniku, BDP per capita, standard kupovne moći, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE