GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u 2021. gotovo izjednačena s Latvijom po BDP-u po stanovniku

Hrvatska u 2021. gotovo izjednačena s Latvijom po BDP-u po stanovniku
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2022 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Luksemburg i Irska bili su i u 2021. godini na čelu ljestvice zemalja EU-a po BDP po stanovniku iskazanom standardom kupovne moći dok je Hrvatska prestigla Slovačku i svrstala se uz Latviju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je prošle godine više nego dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama koje ove godine objavljuje prv put.

Prvu procjenu za prethodnu godinu objavljuje krajem lipnja, a drugu sredinom prosinca.

U Eurostatu zacementiranu poziciju Luksemburga na čelu EU ljestvice objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi kneževine.

"Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku", podsjećaju u izvješću.

Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima njihovih matičnih zemalja, dodaju.

Malta i Francuska najbliže prosjeku

Na drugom je mjestu ljestvice Irska čiji je BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, u 2021. bio više nego dva puta veći od prosjeka u EU.

Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom sredinom prošlog tjedna.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom doprinosi BDP-u dok se veliki dio prihoda ostvaren od te proizvodnje vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvo, dodaju statističari.

S velikim odmakom slijede Danska i Nizozemska, s približno za trećinu većim BDP-om po stanovniku od europskog prosjeka.

Blizu su Švedska, s gotovo četvrtinu većim BDP-om od prosjeka EU, te Belgija, Austrija i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za oko petinu većim od prosjeka EU-a.

Finska ima 13 posto veći BDP od prosjeka Unije, a Francuska četiri posto, nadomak prosjeka u eurozoni koji je za pet posto veći od prosjeka u 27-članoj Uniji.

Malta je nešto ispod prosjeka u EU, a slijede Italija, Češka i Slovenija, s BDP-om za pet do 10 posto nižim od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj, Portugalu, Mađarskoj i Poljskoj BDP po stanovniku približno je za četvrtinu niži od prosjeka Unije.

Poboljšanje u Hrvatskoj

Hrvatska je u 2021. bilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 30 posto niži od prosjeka u EU. To znači da je smanjila zaostatak za prosjekom u odnosu na 2020. kada je BDP po stanovniku bio 36 posto niži od europskog prosjeka.

Najbliža je Hrvatskoj Latvija, s 29 posto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije.

Bugarska je i dalje na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU-a, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Osim Bugarske, lošije od Hrvatske stoje još samo Grčka, s BDP-om po stanovniku za 35 posto nižim od prosjeka Unije u 2021., i Slovačka, gdje je bio niži za 32 posto.

Tagovi: BDP po stanovniku, BDP per capita, standard kupovne moći, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 45,2 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju ožujka 2022. godine iznosio je 45,2 milijarde eura, što čini udjel od 76,7 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP), najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
PRIHODI
Zbog inflacije i rasta BiH s rekordnim prihodima od neizravnih poreza
MOSTAR - Bosna i Hercegovina ostvarila je u prvoj polovini ove godine rekordne prihode od neizravnih poreza, u visini od 2,4 milijarde eura, što je za 435 milijuna eura ili 22 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a rezultat je rasta cijena roba i povećanja ekonomske aktivnosti.
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
PAD
Ekonomiji eurozone prijeti pad aktivnosti u trećem tromjesečju
LONDON - Gospodarstvo eurozone naglo je usporilo u lipnju, a slabljenje potražnje signalizira da bi aktivnost mogla pasti u trećem tromjesečju budući da kriza životnog standarda potrošače tjera na oprez, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
OČEKIVANJA
Glavni ekonomisti banaka: Ove godine rast 3,7, a iduće 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je najnovije izdanje publikacije HUB Izgledi, u kojoj glavni ekonomisti najvećih banaka iznose prognozu prosječne očekivane stope rasta BDP-a u Hrvatskoj za 2023. godinu od 3,2 posto, a za ovu godinu očekuju rast po stopi od oko 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE