GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u Europskoj uniji najovisnija o uplatama iseljenika

Hrvatska u Europskoj uniji najovisnija o uplatama iseljenika
DOZNAKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2023 / 10:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Od svih država članica EU Hrvatska je najovisnija o privatnim doznakama njezinih državljana koji žive i rade ili samo rade u inozemstvu i one su premašile vrijednost sedam posto hrvatskog BDP-a, piše u ponedjeljak Večenji list.

U Hrvatsku su njezini iseljeni građani 2021. godine na privatne račune doznačili 4,25 milijardi eura, objavio je europski statistički ured. Daleko nakon Hrvatske s udjelom privatnih doznaka u nacionalnom BDP-u od tri posto su Letonija i Rumunjska.

Hrvatska je po transferima rame uz rame sa Srbijom, a veću važnost privatnih doznaka za nacionalnu ekonomiju i BDP imaju samo Kosovo (18%), Crna Gora (10%) te Bosna i Hercegovina (10,5%) i Albanija. Usporedbe radi, privatne doznake iz inozemstva čine samo 1,2 posto slovenskog BDP-a.

Eurostat navodi da je više od polovice iznosa (56% od ukupno 131 milijarde svih prekograničnih transfera) išlo iz jedne države članice EU prema drugoj, što ne iznenađuje s obzirom na to da se građani EU mogu slobodno kretati i raditi na cijelom tržištu EU.

Postoje, međutim, iznimke: odljevi iz Poljske (98%), Grčke (92%) i Španjolske (90%) usmjereni su pretežno u gospodarstva izvan EU; dok su Irska (90%), Italija (86%) i Litva (71%) primale svoje doznake uglavnom izvan EU.

Najatraktivnija lokacija za zapošljavanje građana Europske unije izvan zajedničkog EU prostora bila je Švicarska, odakle je 15,5 milijardi eura isplaćeno u Francusku, 6,1 milijarda eura u Njemačku, pet milijardi eura u Italiju, 1,1 milijarda u Portugal i 700 milijuna eura u Austriju. Rumunjska (jedna milijarda eura) i Poljska (0,6 milijardi eura) i dalje primaju znatne svote iz Velike Britanije.

Stranci zaposleni ili doseljeni u Hrvatsku 2021. godine u svoje su zemlje proslijedili 534 milijuna eura, od čega je 226 milijuna eura isplaćeno u neku od članica EU, a 308 milijuna eura u treće zemlje. Privatne su doznake prema RH 2020. godine pale, ali 2021. premašile su iznos iz pretpandemijske godine

Tagovi: doznake iseljenika, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE