GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u samom vrhu EU-a po efikasnosti naplate PDV-a

Hrvatska u samom vrhu EU-a po efikasnosti naplate PDV-a
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Razlike između očekivanih i stvarno prikupljenih sredstava od poreza na dodanu vrijednost u zemljama članicama Europske unije unatoč umjerenom smanjenju i dalje su velike, a Hrvatska je među zemljama u kojoj je ta razlika najmanja, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Komisija je objavila podatke za 2018. godinu prema kojima su zemlje članice izgubile oko 140 milijardi eura očekivanih prihoda od PDV-a.

Velike su razlike među zemljama članicama. Najveća razlika očekivanih od stvarno prikupljenih sredstava kroz PDV ima Rumunjska 33, 8 posto, a slijede Grčka 30,1 posto te Litva 25,9 posto.

Najmanje razlike imaju Švedska 0,7 posto, Hrvatska 3,5 posto, Finska 3,6 posto.

U apsolutnim iznosima najveće gubitke ima Italija, 35,4 milijarde eura; Velika Britanija 23,5 milijarde i Njemačka 22 milijarde.

Hrvatska je prikupila 252 milijuna eura manje od očekivanih prihoda o PDV-a u 2018. godini.

Iako još uvijek iznimno visok, ukupni "jaz u PDV-u”, odnosno razlika između očekivanih i stvarno prikupljenih prihoda u državama članicama EU-a, posljednjih se godina neznatno poboljšala. Međutim, brojke za 2020. predviđaju promjenu tog trenda, s potencijalnim gubitkom od 164 milijarde EUR 2020. zbog učinaka pandemije koronavirusa na gospodarstvo, ističe Komisija.

Komisija navodi da veliki jaz u PDV-u za 2018., zajedno s prognozama za 2020., na koji će utjecati pandemija koronavirusa, ponovno naglašava potrebu za sveobuhvatnom reformom pravila EU-a o PDV-u kako bi se onemogućile prijevare u vezi s PDV-om i pojačala suradnja među državama članicama u promicanju naplate PDV-a uz istodobnu zaštitu zakonitog poslovanja.

"Današnje brojke pokazuju kako napori na ukidanju mogućnosti za prijevaru i utaju PDV-a ostvaruju postupan napredak - ali i da je preostalo još dosta posla. Pandemija koronavirusa dramatično je izmijenila gospodarske izglede EU i spremna je nanijeti ozbiljan udarac i prihodima od PDV-a. U ovom trenutku više nego ikada, zemlje EU jednostavno si ne mogu priuštiti takve gubitke. Stoga moramo učiniti više na ponovnoj odlučnosti u borbi protiv prijevara povezanih s PDV-om, istodobno pojednostavljujući postupke i poboljšavajući prekograničnu suradnju", izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Tagovi: efikasnost naplate PDV-a, Paolo Gentiloni, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE