GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska ubrzala povlačenje sredstava EU-a za 16,5 posto

Hrvatska ubrzala povlačenje sredstava EU-a za 16,5 posto
EU FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je iz prethodnog programskog razdoblja od 2014.do 2020. dosad povukla 54 posto sredstava koja su isplaćena krajnjim korisnicima, a ostali dio od pet milijardi eura povući će do 2023., izjavila je u utorak ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

“Do sada u ovom trenutku imamo 54 posto isplaćenih sredstava krajnjim korisnicima. Sada imamo još dvije i pol godine za povlačenje dodatnih pet milijardi eura. Svi projekti su ugovoreni, u tijeku su, a na nama je da relaksiramo procedure, isplatimo sredstva korisnicima i pomognemo im u realizaciji projekata”, rekla je Tramišak nakon sastanka s povjerenicom za kohezijsku politiku i reforme Elisom Ferreira.

U proteklih 11 mjeseci, od 30. lipnja 2020. ugovorenost projekata koji će se financirati europskim sredstvima porasla je za 22 posto, s 95,43 posto na 117,27 posto. Što se tiče isplate sredstva krajnjim korisnicima, tu je ostvaren pomak od 16,5 posto, sa 37,17 posto na 53,81 posto.

Najveći napredak je ostvaren u ovjeravanju sredstava, sa zatečenih 30,8 posto ovjerenih sredstava, došlo se na današnjih 44,5 posto. U ovih godinu dana ovjereno je 11 milijardi kuna, gotovo trećina ukupno ovjerenih sredstava. Ovjeravanje je zadnja faza u procesu povlačenja europskih sredstva prije isplate sredstva krajnjim korisnicima.

Zbog epidemiološke situacije to je bio prvi fizički sastanak ministrice Tramišak i povjerenice Ferreira. Ministrica navodi da su unatoč tome njezino ministarstvo i tim povjerenice Ferreira imali intenzivnu komunikaciju pute video-veze u proteklom razdoblju.

Glavne teme sastanka bili su programiranje operativnog programa za sadašnje proračunsko razdoblje 2021-2027. , centri za gospodarenje otpadom i razvoj širokopojasnog pristupa.

Hrvatska za kohezijsku politiku iz europskog proračuna za programsko razdoblje 2021-2027. ima na raspolaganju preko 13 milijardi eura. Rok za izradu operativnog programa za povlačenje tih sredstava je do kraja ovoga mjeseca, tako da je pred ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a veliki posao u sljedećih 30-tak dana.

Ministrica je izrazila zahvalnost Europskoj komisiji na suradnji i pomoći u izradi operativnog programa, kao i u radu na izmjenama prethodnog operativnog programa kako bi se 111 milijuna eura moglo preusmjeriti u obnovu dijela obiteljskih kuća u državnom vlasništvu stradalih u potresu.

“Tu smo imali veliku pomoć Europske komisije. Dopunili smo programe s novim instrumentom ReactEU, koji je namijenjen očuvanju radnih mjesta, ali i ulaganjima u produktivni sektor, malo i srednje poduzetništvo, posebno u industriji”, rekla je ministrica.

Hrvatska iz instrumenta ReactEU ima na raspolaganju 150 milijuna eura, a Komisija je upravo danas objavila da je Hrvatskoj iz toga instrumenta odobreno 35, 1 milijun eura za pomoć malim i srednjim poduzetnicima u najpogođenijim sektorima i za potporu istraživanja i razvoja za nove robe i usluge.

Tih 35,1 milijun eura je alokacija za ovu godinu, za koju je ministarstvo još ranije raspisalo poziv na koji stiglo preko 850 prijava. Također je već raspisan poziv i za sljedeću godinu, rekla je ministrica.

Za sve projekte koji se financiraju iz europskog proračuna može se dobiti do 85 posto sredstva, a preostalih 15 posto sufinanciraju nacionalne vlasti. Kako bi pomogla regionalnoj i lokalnoj samoupravi, hrvatska vlada je formirala fond za sufinanciranje od milijardu i 190 milijuna kuna za sufinanciranje projekata koji su u tijeku i koji se trebaju završiti do 2023. godine.

Dobar dio sredstava iz sljedećeg programskog razdoblja Hrvatska će usmjeriti u željeznice i razvoj širokopojasne infrastrukture. Dosta gotovih projekata koji nisu mogli ući u nacionalni plan za oporavak i otpornost financirat će se sredstvima iz sadašnjeg sedmogodišnjeg razdoblja.

Nakon sastanka s povjerenicom Ferreira, ministrica Tramišak sastala se i s potpredsjednicom Komisije za demografiju i demokraciju Dubravkom Šuicom o mogućnostima koje nude europski fondovi za poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj.

Tagovi: fondovi EU, Nataša Tramišak, ReactEU, Elisa Ferreira
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE