GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska uz Grčku i Španjolsku imala najveći pad BDP-a

Hrvatska uz Grčku i Španjolsku imala najveći pad BDP-a
TUŽNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 13:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je u skupini zemalja EU koje su u četvrtom tromjesečju 2020. godine bilježile najveći pad BDP-a na godišnjoj razini, uz bok Grčkoj i Španjolskoj, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda Eurostata.

Najveći je pad aktivnosti u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema sezonski prilagođenim podacima bilježila Španjolska, za 9.1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Slijedi Grčka s padom BDP-a za 7.9 posto.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca palo 7.1 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. U prethodnom tromjesečju smanjeno je na godišnjoj razini 9.8 posto.

U skupini je Italija s padom aktivnosti za 6.6 posto. Najblaži pad BDP-a bilježila je na kraju prošle godine Irska, za 0.2 posto. Rast aktivnosti na godišnjoj razini bilježio je samo Luksemburg, za 1.4 posto.

Tromjesečna usporedba signalizira posustajanje aktivnosti pred kraj godine kada je Europu zahvatio novi val pandemije koronavirusa i vlade su bile prisiljene ponovo uvesti stroge epidemiološke mjere.

Eurostat je među zemljama EU s najvišim tromjesečnim stopama rasta izdvojio Rumunjsku, Maltu, Hrvatsku i Grčku.

Najsnažniji je rast BDP-a u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje prema sezonski prilagođenim podacima bilježila Rumunjska, za 4.8 posto. Slijedi Malta s 3.8 posto.

Hrvatsko je gospodarstvo prema sezonski prilagođenim podacima u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju poraslo 2.7 posto na tromjesečnoj razini, naglo usporivši u usporedbi s razdobljem od srpnja do rujna kada su aktivnosti porasle 8.2 posto.

Grčka je bila izjednačena s Hrvatskom po tromjesečnoj stopi rasta BDP-a u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Najsnažniji pad aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je pak Irska, za 5.1 posto. Slijedi Austrija s padom aktivnosti za 2.7 posto te Italija i Francuska gdje su se smanjile 1.9 odnosno 1.4 posto.

Eurostat je ujedno neznatno izmijenio procjene za EU i eurozonu, koje sada pokazuju blaži pad aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje godine ranije, za 4.6 posto u EU te za 4.9 posto u eurozoni, prema sezonski prilagođenim podacima.

Sredinom veljače statističari su pad u EU procijenili na 4.8 posto te na 5 posto u eurozoni.

U trećem tromjesečju BDP EU smanjen je na godišnjoj razini 4.1 posto te 4.2 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

U odnosu na prethodno tromjesečje gospodarstvo EU palo je prema najnovijim Eurostatovim procjenama u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 0.3 posto, za 0.1 postotni bod blaže no što je procijenjeno sredinom veljače. U trećem tromjesečju aktivnost je poskočila 11.6 posto.

BDP eurozone pao je pak a tromjesečnoj razini 0.7 posto. U veljači Eurostat je pad procijenio na 0.6 posto. U razdoblju od srpnja do rujna aktivnost je poskočila 12.5 posto.

Mjere suzbijanja pandemije pogodile su potrošnju kućanstava koja je bilježila pad na tromjesečnoj razini za oko tri posto. Državna i potrošnja kompanija bili su veći nego u prethodnom tromjesečju, a porastao je i izvoz.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, hrvatski turizam, hrvatski izvoz, osobna potrošnja, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE