GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske devizne rezerve u godinu dana porasle za 2,2 milijarde eura

Hrvatske devizne rezerve u godinu dana porasle za 2,2 milijarde eura
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2018 / 08:55
Autor: RBA analize
ZAGREB - Po podacima Hrvatske narodne banke, bruto međunarodne pričuve krajem 2017. godine iznosile su 15,7 milijardi eura, što je za 2,2 milijarde više nego u godini ranije, a analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju i njihov daljnji rast u ovoj godini.

Rast međunarodnih pričuva u prošloj godini za 2,2 milijardi eura ili 16,2 posto najviše su utjecali otkupi deviza od banaka putem deviznih intervencija, u visini od 1,8 milijardi eura, te viša razina ugovorenih repo poslova u odnosu na kraj 2016. godine, za 600 milijuna eura.

Neto međunarodne pričuve povećale su se tijekom 2017. za 1,6 milijardi eura ili gotovo 13 posto, dosegnuvši krajem godine 13,7 milijardi eura.

Budući da su oko tri četvrtine međunarodnih pričuva denominirane u eurima, blago slabljenje kune u odnosu na euro od 0,13 posto godišnje, pridonijelo je rastu inozemne aktive.

Kako navode iz RBA, početkom siječnja ove godine središnja banka je kroz svoju prvu ovogodišnju deviznu intervenciju kupila od banaka 405,5 milijuna eura, što će se vjerojatno odraziti na daljnje povećanje međunarodnih pričuva.

Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga, napominju u RBA.

"Prema našim procjenama, međunarodne pričuve će i u ovoj godini nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od 8 mjeseci", kažu analitičari RBA, uz napomenu da je minimalna optimalna razina tri mjeseca.

Nadalje, ističu da prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga, međunarodne pričuve u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja 2018. godine, a riječ je o 7,9 milijardi eura glavnice i kamata.

"Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje stabilne monetarne politike odnosno održavanje stabilnog tečaja", zaključuju u RBA.

Tagovi: hrvatske devizne rezerve, međunarodne opričuve. devizne intervencije, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE