GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto

Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 13:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti u proteklom kvartalu zahvaljuje se, među ostalim, niskoj bazi, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini.

Rast gospodarstva u trećem kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu gotov svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice.

Porasle gotovo sve sastavnice BDP-a

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto sporije u odnosu na 18,2-postotni rast u drugom kvartalu.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 48,8 posto na godišnjoj razini.

Pritom je izvoz roba porastao 13,1 posto, a usluga 71,6 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 13,9 posto na godišnjoj razini.

Pritom je uvoz roba porastao za 12,4 posto, dok je uvoz usluga skočio 22,3 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 18,1 posto.

No, državna je potrošnja u proteklom tromjesečju pala, za 4,5 posto na godišnjoj razini.

Brži rast od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 15,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo za 2,7 posto.

To je brži rast od prosjeka u Europskoj uniji. Prema posljednjim podacima Eurostata, u trećem je tromjesečju sezonski prilagođeni BDP u EU porastao 3,9 posto na godišnjoj, a 2,1 posto na kvartalnoj razini.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, hrvatski turizam, osobna potrošnja, maloprodaja, građevina
PROČITAJ I OVO
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
INFLACIJA
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da će porezna politika dati svoj obol u najavljenom paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, koji će biti predstavljen "vrlo skoro", no koji neće moći u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske.
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE