GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 10:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske u travnju potvrdili su prve rezultate odnosno nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta robnog izvoza i uvoza i drugi uzastopni mjesec.

Uz rast izvoza roba za 59,5%, a uvoza za 55,2% u kumulativnom razdoblju od siječanj do travnja u odnosu na isto razdoblje lani Hrvatska je izvezala robu u vrijednosti 5,5 mlrd eura što predstavlja povećanje za 19,5% godišnje. S druge strane, robni uvoz u Hrvatsku u istom kumulativnom razdoblju bio je veći za 13,3% pri čemu je uvezeno robe u vrijednosti 9mlrd eura. Pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 61,5%.

Promatrano prema komponentama NKD-a, unutar prerađivačke industrije, gdje je izvoz u razdoblju od siječnja do travnja porastao za 15,7% godišnje, izuzev blagog pada izvoza u kategoriji proizvodnja tekstila (-4,2%) i tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa (-1,7%) u svim ostalim kategorijama zabilježen je rast izvoza u odnosu na razdoblje siječanj-travanj 2020. Snažnije dvoznamenkaste godišnje stope rasta zabilježene su kod izvoza drva i proizvoda od drva i pluta osim namještaja (+24,2%), izvoz proizvoda od gume i plastike (+22,7%), metala (+34,4%), ostalih prijevoznih sredstava električne opreme (+27,8%) te namještaja (+27,6%). Snažan godišnji rast bilježe i ostale kategorije NKD-a, rudarstvo i vađenje 79,9%, poljoprivreda te šumarstvo i ribarstvo (+22,1%).

Na strani uvoza, također je zabilježen rast u većini sastavnica NKD-a, gdje prednjači rudarstvo i vađenje (+46,4%) dok je unutar prerađivačke industrije, uz rast uvoza za 11,7%, izraženiji rast uvoza zabilježen primjerice kod proizvodnje električne opreme (+34,9%), proizvodnje namještaja (+30,1).

U promatranom razdoblju, prema zemljama, našim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerima, zabilježen je rast robnog izvoza i uvoza s Njemačkom (+11,6% odnosno +11,7%), s Italijom (+33,8% odnosno 11,7%), sa Slovenijom (+14,9% odnosno +8,1%) dok je s Mađarskom izvozna aktivnost bila viša za 52,9%, a uvozna za 8,7%.

Prvi rezultati za svibanj ukazuju na nastavak snažnog dvoznamenkastog rasta robnog izvoza i uvoza (+68,7% odnosno +46,7% godišnje) što ne iznenađuje obzirom na utjecaj prošlogodišnje niske baze kada je upravo u travnju i svibnju, zbog izbijanja pandemija veliki dio gospodarskih aktivnosti bio zaustavljen, te je zabilježen snažan pad izvoznih i uvoznih aktivnosti.

S početkom oporavka na koji ukazuju i visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje, očekujemo da će u nastavku godine rast izvoza usluga (turizam) za sobom generirati i rast potražnje odnosno uvoza roba. Dodatno, globalni oporavak, posebno u euro području, od kuda dolaze naši najvažniji vanjsko-trgovinski partneri, trebao bi imati pozitivan učinak na izvoz roba. Ipak dinamika rasta robnog izvoza u nastavku godine usporit će u odnosu na prvi dio 2021.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, prerađivačka industrija, tekstil, robna razmjena, Italija, Njemačka, Srbija
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE