GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza

Hrvatski izvoz raste brže od uvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 10:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Podaci Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske u travnju potvrdili su prve rezultate odnosno nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta robnog izvoza i uvoza i drugi uzastopni mjesec.

Uz rast izvoza roba za 59,5%, a uvoza za 55,2% u kumulativnom razdoblju od siječanj do travnja u odnosu na isto razdoblje lani Hrvatska je izvezala robu u vrijednosti 5,5 mlrd eura što predstavlja povećanje za 19,5% godišnje. S druge strane, robni uvoz u Hrvatsku u istom kumulativnom razdoblju bio je veći za 13,3% pri čemu je uvezeno robe u vrijednosti 9mlrd eura. Pokrivenost uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 61,5%.

Promatrano prema komponentama NKD-a, unutar prerađivačke industrije, gdje je izvoz u razdoblju od siječnja do travnja porastao za 15,7% godišnje, izuzev blagog pada izvoza u kategoriji proizvodnja tekstila (-4,2%) i tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa (-1,7%) u svim ostalim kategorijama zabilježen je rast izvoza u odnosu na razdoblje siječanj-travanj 2020. Snažnije dvoznamenkaste godišnje stope rasta zabilježene su kod izvoza drva i proizvoda od drva i pluta osim namještaja (+24,2%), izvoz proizvoda od gume i plastike (+22,7%), metala (+34,4%), ostalih prijevoznih sredstava električne opreme (+27,8%) te namještaja (+27,6%). Snažan godišnji rast bilježe i ostale kategorije NKD-a, rudarstvo i vađenje 79,9%, poljoprivreda te šumarstvo i ribarstvo (+22,1%).

Na strani uvoza, također je zabilježen rast u većini sastavnica NKD-a, gdje prednjači rudarstvo i vađenje (+46,4%) dok je unutar prerađivačke industrije, uz rast uvoza za 11,7%, izraženiji rast uvoza zabilježen primjerice kod proizvodnje električne opreme (+34,9%), proizvodnje namještaja (+30,1).

U promatranom razdoblju, prema zemljama, našim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerima, zabilježen je rast robnog izvoza i uvoza s Njemačkom (+11,6% odnosno +11,7%), s Italijom (+33,8% odnosno 11,7%), sa Slovenijom (+14,9% odnosno +8,1%) dok je s Mađarskom izvozna aktivnost bila viša za 52,9%, a uvozna za 8,7%.

Prvi rezultati za svibanj ukazuju na nastavak snažnog dvoznamenkastog rasta robnog izvoza i uvoza (+68,7% odnosno +46,7% godišnje) što ne iznenađuje obzirom na utjecaj prošlogodišnje niske baze kada je upravo u travnju i svibnju, zbog izbijanja pandemija veliki dio gospodarskih aktivnosti bio zaustavljen, te je zabilježen snažan pad izvoznih i uvoznih aktivnosti.

S početkom oporavka na koji ukazuju i visokofrekventni pokazatelji za drugo tromjesečje, očekujemo da će u nastavku godine rast izvoza usluga (turizam) za sobom generirati i rast potražnje odnosno uvoza roba. Dodatno, globalni oporavak, posebno u euro području, od kuda dolaze naši najvažniji vanjsko-trgovinski partneri, trebao bi imati pozitivan učinak na izvoz roba. Ipak dinamika rasta robnog izvoza u nastavku godine usporit će u odnosu na prvi dio 2021.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, prerađivačka industrija, tekstil, robna razmjena, Italija, Njemačka, Srbija
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE