GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski izvoz u prva četiri mjeseca pao 1,2 posto

Hrvatski izvoz u prva četiri mjeseca pao 1,2 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2024 / 14:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 2,3 posto, na 13,5 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 56,2 posto. U prva četiri mjeseca lani pokrivenost je iznosila 58,2 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prva četiri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od pet milijardi eura ili 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 6,1 posto, na 10,7 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 7,9 posto, na 2,6 milijardi eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 10,4 posto, na 2,7 milijardi eura.

DZS je danas objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. pao za 4,7 posto, na 5,6 milijardi eura, a uvoz za 1,2 posto, na 9,9 milijardi eura. Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca ove godine je iznosio 4,3 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,5 posto.

Tagovi: izvoz, hrvatski izvoz
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE