GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski javni dug na povijesno visokih 329,7 milijardi kuna

Hrvatski javni dug na povijesno visokih 329,7 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 12:23
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon što je travanjskom EDP notifikacijom potvrđen već prethodno objavljen podatak o javnom dugu koji je tijekom 2020. porastao 36,8 mlrd kuna (+12,6%) dosegnuvši povijesno najvišu vrijednost od 329,7 mlrd kuna pri čemu je omjer javnog duga u odnosu na BDP dosegnuo je 88,7% (+15,9 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2019.) ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju veljače 2021. iznosilo je 334 mlrd kuna.

U odnosu na kraj 2020. godine dug opće države na kraju veljače bio je viši za 4,4 mlrd kuna (+1,3%) dok je u odnosu na kraj veljače 2020. dug bio veći za 42,8 mlrd kuna (+14,7%). Na mjesečnoj razini prirast duga rezultat je rasta inozemne komponente duga koja se u veljači povećala za 1,1 mlrd kuna (ili 1%) dok se unutarnji dug istovremeno smanjio za 2,4 mlrd kuna (-1,1%). S druge strane, porast na godišnjoj razini najvećim dijelom se odnosi na rast unutarnjeg duga koji se do kraja veljače 2021. u odnosu na kraj veljače prethodne godine povećao za 25,6 mlrd kuna (+13,2%).

U ovoj godini očekujemo kako bi se omjer duga opće države i BDP-a trebao vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine blago iznad 87%. Javne financije trebale bi se postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz umjereno smanjivanje proračunskog manjka i omjera javnog duga u BDP-u.

U međuvremenu, klauzula o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu vjerojatno će ostati aktivirana i tijekom 2022. što Hrvatsku stavlja u povoljniji položaj omogućujući joj dodatni prostor za fiskalnu konsolidaciju, bez opasnosti ulaska u EDP proceduru.

I u projekcijama koje je Vlada objavila u nedavnom rebalansu proračuna predviđa se dinamika pada javnog duga u odnosu na BDP u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarske aktivnosti, pa će u 2021., prema sadašnjim očekivanjima omjer javnog duga i BDP-a pasti na 86,6%.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, Hrvatska narodna banka, proračun, koronakriza
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE