GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski kreditni rejting na novoj procjeni

Hrvatski kreditni rejting na novoj procjeni
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 21:31
Autor: SEEbiz / Zaba analize
ZAGREB - Moody's – jedna od triju vodećih svjetskih agencija za ocjenu kreditnog rejtinga – trebala bi ovog tjedna (u petak) objaviti svoju novu procjenu hrvatskoga kreditnog rejtinga.

Prethodna promjena bila je krajem travnja prošle godine, kada je Moody's zadržao dugoročni kreditni rejting Hrvatske na Ba2 (dva ranga ispod „investicijske“ razine), ali je poboljšao izglede sa stabilnih u pozitivne. 

Za razliku od Moody'sa, preostali „dvojac“ – Standard and Poor's i Fitch – još od lanjskog ožujka (S&P), odnosno lipnja (Fitch) drže hrvatski rejting na (doduše najnižoj) „investicijskoj“ razini. Ususret ovotjednoj Moody'sovoj ocjeni, prinosi na dugoročne hrvatske inozemne državne obveznice denominirane u euru pali su prošlog tjedna za 13-14 baznih poena, dosegnuvši potkraj tjedna najniže razine u zadnjih osam mjeseci, dok je prinos „najduže“ obveznice – koja dospijeva u lipnju 2031. godine – zaključio prošli tjedan na najnižoj razini otkako je prije pet mjeseci ta obveznica emitirana: 0,84%.

Tagovi: hrvatski kreditni rejting, kreditni rejting, Moodys, Fitch Ratings, Standard&Poors
PROČITAJ I OVO
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura
MMF
BiH će umjesto planiranih 750 milijuna od MMF-a dobiti 150 milijuna eura

SARAJEVO - Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrit će Bosni i Hercegovini zajam u iznosu od 150 milijuna eura iako su zbog političkih blokada u toj zemlji propali pregovori o znatno ambicioznijem programu financijske potpore koji bi se realizirao uz uvjet provedbe reformi.

Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
BEZ INTERESA
Opet nitko ne želi biti predsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku
ZAGREB - Ni na treći Javni poziv za izbor predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku, stalnog i neovisnog tijela s nizom odgovornih zadaća, nije se javio nitko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE