GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski potrošači nisu bili ovako pesimistični još od travnja 2002. godine

Hrvatski potrošači nisu bili ovako pesimistični još od travnja 2002. godine
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 13:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima za travanj iz Ankete o pouzdanju potrošača HNB-a, indeksi pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača zabilježili su snažan pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Indeks pouzdanja potrošača zabilježio je u travnju rezultat od -32,2 boda što je njegova najniža vrijednost nakon svibnja 2014. godine kada je isti iznosio 34,5 bodova. Drugi u nizu, indeks očekivanja potrošača, u travnju je iznosio -42,1 bod čime se spustio na najniže razine od kolovoza 2009. godine (-44,5). Posljednji, indeks raspoloženja potrošača, iznosio je -23,5 bodova krajem travnja te se spustio na razine posljednji puta zabilježene u lipnju 2017. (24,2).

Promotrimo li mjesečnu promjenu kompozitnog indeksa pouzdanja potrošača u mjesecu travnju, on je ostvario negativnu stopu rasta od 22,3 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 27,4 bodova. Navedene stope predstavljaju najsnažnije promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini od kako se provode istraživanja HNB-a o indeksima pouzdanja.

Mjesečni pad kompozitnog indeksa očekivanja potrošača (koji se u najvećoj mjeri odnosi na lošija očekivanja glede ukupne ekonomske situacije tijekom sljedećih 12 mjeseci u Hrvatskoj) iznosio je 30,4 bodova dok je godišnji pad istog indeksa iznosio 39,5 bodova. Također, obje promjene predstavljaju povijesno najsnažnija negativna kretanja indeksa.

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci te na promjene očekivanja ekonomske situacije i isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je na mjesečnoj razni pad od 12,0 bodova. Zadnji mjesečni pad ovih razmjera dogodio je u travnju 2002. godine kada je mjesečna promjena ovog indeksa iznosila -19,6 bodova. U odnosu na travanj prošle godine, navedeni indeks je manji za 8,6pb, prvi puta nakon veljače 2013. godine (-11,7 bodova).

Dolaskom globalnih gospodarskih poteškoća prouzrokovanih pandemijom koronavirusa zahvaćeno je i hrvatsko gospodarstvo koje pred sobom ima razdoblje smanjene ekonomske aktivnosti i oporavka. Navedeno je rezultiralo povijesno snažnim negativnim stopama kretanja indeksa pouzdanja i očekivanja dok je kod indeksa raspoloženja potrošača zabilježena nešto blaža situacija.

Tagovi: pesimizam potrošača, Hrvatska narodna banka, očekivanja potrošača, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE