GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski potrošači nisu bili ovako pesimistični još od travnja 2002. godine

Hrvatski potrošači nisu bili ovako pesimistični još od travnja 2002. godine
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 13:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima za travanj iz Ankete o pouzdanju potrošača HNB-a, indeksi pouzdanja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača zabilježili su snažan pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Indeks pouzdanja potrošača zabilježio je u travnju rezultat od -32,2 boda što je njegova najniža vrijednost nakon svibnja 2014. godine kada je isti iznosio 34,5 bodova. Drugi u nizu, indeks očekivanja potrošača, u travnju je iznosio -42,1 bod čime se spustio na najniže razine od kolovoza 2009. godine (-44,5). Posljednji, indeks raspoloženja potrošača, iznosio je -23,5 bodova krajem travnja te se spustio na razine posljednji puta zabilježene u lipnju 2017. (24,2).

Promotrimo li mjesečnu promjenu kompozitnog indeksa pouzdanja potrošača u mjesecu travnju, on je ostvario negativnu stopu rasta od 22,3 boda dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren pad od 27,4 bodova. Navedene stope predstavljaju najsnažnije promjene na mjesečnoj i godišnjoj razini od kako se provode istraživanja HNB-a o indeksima pouzdanja.

Mjesečni pad kompozitnog indeksa očekivanja potrošača (koji se u najvećoj mjeri odnosi na lošija očekivanja glede ukupne ekonomske situacije tijekom sljedećih 12 mjeseci u Hrvatskoj) iznosio je 30,4 bodova dok je godišnji pad istog indeksa iznosio 39,5 bodova. Također, obje promjene predstavljaju povijesno najsnažnija negativna kretanja indeksa.

Kompozitni indeks raspoloženja potrošača (koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci te na promjene očekivanja ekonomske situacije i isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj) zabilježio je na mjesečnoj razni pad od 12,0 bodova. Zadnji mjesečni pad ovih razmjera dogodio je u travnju 2002. godine kada je mjesečna promjena ovog indeksa iznosila -19,6 bodova. U odnosu na travanj prošle godine, navedeni indeks je manji za 8,6pb, prvi puta nakon veljače 2013. godine (-11,7 bodova).

Dolaskom globalnih gospodarskih poteškoća prouzrokovanih pandemijom koronavirusa zahvaćeno je i hrvatsko gospodarstvo koje pred sobom ima razdoblje smanjene ekonomske aktivnosti i oporavka. Navedeno je rezultiralo povijesno snažnim negativnim stopama kretanja indeksa pouzdanja i očekivanja dok je kod indeksa raspoloženja potrošača zabilježena nešto blaža situacija.

Tagovi: pesimizam potrošača, Hrvatska narodna banka, očekivanja potrošača, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE