GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko-turski poslovni forum: Brojni potencijali za suradnju

Hrvatsko-turski poslovni forum: Brojni potencijali za suradnju
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 20:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska i Turska imaju potencijala za jačanje gospodarske suradnje, posebice u područjima energetike, ICT-ja, graditeljstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, istaknuto je u četvrtak na Hrvatsko turskom-poslovnom forumu "Investicije i izvoz" na kojem su sudjelovali predsjednici Republike Hrvatske i Republike Turske Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdoğan.

Milanović je kazao kako poslovni forumi predstavljaju važan dio gospodarske diplomacije te kako interes za nove poslovne prilike uvelike pokazuje kako hrvatska i turska poslovna zajednica istinski nastoje unaprijediti i produbiti dobre gospodarske veze.

"Naši dobri i dugogodišnji bilateralni odnosi zrcale se i u stalnom jačanju naših gospodarskih i investicijskih veza", kazao je Milanović, napominjući kako je prošle godine robna razmjena dvije zemlje dosegnula rekordnu razinu od 846 milijuna američkih dolara.

To je izvrstan rezultat koji se ove godine ubrzava, rekao je te dodao kako vjeruje da će na kraju 2022. robna razmjena premašiti milijardu dolara.

Hrvatska je već sada prepoznata kao atraktivno ulagačko odrediše, jednako kao što uspješne hrvatske kompanije imaju svoje mjesto na turskom tržištu, istaknuo je Milanović te dodao kako stranim investitorima Hrvatska može poslužiti kao polazna točka prema europskim i regionalnim tržištima.

"Živimo u vremenu velikih promjena međunarodnog ekonomskog krajolika. Suočeni smo s poremećajima u globalnom oporavku i opasnosti da nacionalni ekonomski prioriteti zasjene dugoročne globalne ciljeve. Porast nejednakosti, klimatske promjene i demografski izazovi nisu rješivi unutar granica nacionalnih država. Odgovor je u širenju i produbljivanju međusobnih veza, prepoznavanju i uvažavanju različitih interesa te zajedničkom radu na postizanju obostrano korisne ravnoteže", izjavio je Milanović.

Rekao je i kako mu je drago što će se službenim posjetom predsjednika Republike Turske učvrstiti međusobno povjerenje te potaknuti napredak u odnosima dviju zemalja.

"Iskreno vam želim uspjeh u svemu dobrom što radite i planirate. Pozivam vas da nastavite težiti svemu što nas spaja, prije svega, nizom zajedničkih poduzetničkih i poslovnih inicijativa, kao i otkrivanju novih područja za buduću suradnju", istaknuo je Milanović.

Erdoğan je rekao kako mu je veliko zadovoljstvo nakon šest godina ponovo biti u Zagrebu te kako se ove godine slavi 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Turske i Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako je danas s predsjednikom Milanovićem vodio vrlo konstruktivne i produktivne sastanke.

"Razgovarali smo o trgovinskim, gospodarskim i bilateralnim odnosima naših dviju zemalja i čvrsto vjerujem da ćemo tu suradnju unaprijediti isto kao i prijateljstvo između naših država", kazao je.

Turska i Hrvatska su dobri poslovni partneri, rekao je, navevši da je robna razmjena na početku 2021. godine iznosila 387 milijuna dolara da bi na kraju godine dosegnula gotovo 900 milijuna dolara. Cilj je, kako je kazao, da ona u kratkoročnom razdoblju bude dvije milijarde, a u dugoročnom pet milijardi dolara.

Kao područja moguće suradnje izdvojio je energetiku, ICT, graditeljstvo, poljoprivredu i prehrambenu industriju, navodnjavanje, turizam, infrastrukturne projekte.

Spremni smo pružiti sve vidove pogodnosti hrvatskim investitorima, kazao je te dodao kako vjeruje da će suradnja Hrvatske i Turske zasigurno doprinijeti ne samo razvoju dviju zemalja, već i cijele regije.

Forum je održan u organizaciji Lider media i Kluba izvoznika, a okupio je predstavnike 75 tvrtki iz Turske te 160 hrvatskih tvrtki.

Tagovi: Hrvatsko-turski poslovni forum, Zoran Milanović, Recep Tayyip Erdogan
PROČITAJ I OVO
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
INFLACIJA
Ključni Fed-ov pokazatelj inflacije porastao 2,8% u veljači, kao što se i očekivalo
WASHINGTON - Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u veljači, vjerojatno držeći Federalne rezerve na čekanju prije nego počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa, prema mjeri koju središnja banka smatra svojim važnijim barometrom.
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE