GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatsko zdravstvo na borbu s koronom potrošilo pet milijardi kuna

Hrvatsko zdravstvo na borbu s koronom potrošilo pet milijardi kuna
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2022 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pet milijardi kuna cijena je troškova epidemije koronavirusa koju je u dvije godine i dva mjeseca nagomilao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, piše u srijedu Jutarnji list.

Tu je riječ o samo četiri stavke koje se tiču epidemije: testiranju, liječenju, bolovanju te troškovima cijepljenja. Dakle, bez svih drugih gospodarskih troškova, kao i bez nove opreme, adaptacija bolnica i raznih drugih objekata koji su se u epidemiji koristili za prihvat bolesnika.

Što se tiče troškova koje pokriva HZZO, najviše se odnosilo na liječenje i to, oko 1,9 milijardi kuna. Testiranja su koštala 1,7 milijardi kuna, a privremena nesposobnost za rad na šifru covida bila je "samo" 290 milijuna kuna. Iz HZZO-a navode da je na cijepljenje otišla jedna milijarda kuna, ali da se u ovom trenutku, s obzirom na bolju epidemiološku situaciju, vidi smanjenje troškova, za koje vjeruju da će potrajati.
Ipak, jesen nosi neizvjesnost, kako zbog eventualnog novog vala, tako i zbog novih financijskih opterećenja. Realno, onoliko koliko je HZZO potrošio na troškove zbog covida bilo bi dovoljno za sanaciju dugova u zdravstvu.

Osim onih vezanih uz zdravstvo, najveći su ipak troškovi vladine mjere za očuvanje radnih mjesta dok su pod pandemijskim mjerama bili ugostiteljstvo, ali i neki drugi sektori. Prema podacima HZZ-a, Vlada je "uskočila" s 12,5 milijardi kuna, odnosno više od 18 milijardi. U konačnici, kada se sve zbroji, može se govoriti od gotovo 23 milijarde izvanrednih troškova koji su počeli nastajati početkom epidemije 25. veljače 2020. godine.

Tagovi: hrvatsko zdravstvo, HZZO, koronavirus u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE