GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće

HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su upozorili kako razdoblje krize uzrokovane pandemijom covid-19 nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće.

Takvo povećanje najviše će pogoditi industrije poput tekstilne koji su ionako u vrijeme krize suočene s mnogim drugim problemima, ističu iz HUP-a napominjući da je tekstilnu industriju i mnoge druge obilježio konstantan rast troškova, posebno u dijelu energije i prijevoza radnika.

Tijekom lockdown-a i kasnije, kako ističu iz HUP-a, događali su se prekidi poslovnih odnosa u dijelu dopreme robe, plasmana na tržište u trgovačkim prostorima, a time i narudžbi, što se posebno odnosi na Italiju i Njemačku, tako da su već izostale dopreme i narudžbe i upitna je daljnja suradnja s poslovnim partnerima u inozemstvu.

"Zakonom nametnuta obveza podizanja minimalne plaće u niskoakumulativnim djelatnostima s visokim udjelom radne snage u prihodima dovest će u pitanje opstojnost brojnih tvrtki i radnih mjesta u njima", izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječen minimalne plaće za ovu godinu, utvrđeno je Uredbom o minimalnoj plaći koju je u četvrtak usvojila vlada.

Iz HUP-a podsjećaju i da je jučer Europska komisija predložila direktivu o minimalnim plaćama i kolektivnom pregovaranju, na što je krovna poslodavačka organizacija BusinessEurope poslala oštru reakciju.

Taj se prijedlog protivi većinskom stajalištu država članica EU-a - mnoge se zalažu za neobvezujući instrument - i zanemaruje snažne prigovore europske poslovne zajednice, navodi se u priopćenju BusinessEurope-a.

Direktivi se, kažu poslodavci, protive i nordijski sindikati koji ne žele uplitanje u autonomno kolektivno pregovaranje o plaćama među socijalnim partnerima, kao i europsko udruženje malih i srednjih poduzetnika SME United.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, minimalna plaća, Damir Zorić
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE