GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju

HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, no to je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Nadalje, prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u trećem tromjesečju na kvartalnoj razini palo 0,4 posto.

"U trećem kvartalu vidjeli smo očekivano snažan rast BDP-a zahvaljujući snažnom performansu turizma, ali i bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te ubrzanju rasta investicija. Također bilježimo snažan doprinos zaliha", kazali su iz HUP-a.

Istaknuli su kako ostaju pri procjeni da će BDP-a u 2022. rasti po stopi od 6 posto, što je snažan rast naročito u odnosu na prosjek Europske Unije, koja će rasti po gotovo upola nižoj stopi od 3,2 posto.

"Tu manje - više staju dobre vijesti za domaće gospodarstvo", poručili su iz HUP-a.

Naime, kako napominju, u zadnjem ovogodišnjem kvartalu domaće gospodarstvo vjerojatno će ući u tehničku recesiju, koja može potrajati do proljeća 2023. godine.

"Već je u trećem kvartalu zabilježeno usporavanje gospodarstva u odnosu na kvartal ranije, a dodatno bi, u posljednjem tromjesečju godine, godišnja stopa rasta mogla usporiti na oko 2 posto ili niže, zbog osjetnog slabljenja inozemne potražnje te negativnog efekta na inflacije i pada realnog dohotka na osobnu potrošnju", kazali su poslodavci.

U 2023. godini, kako su naveli, BDP bi mogao zabilježiti manji pad u skladu s nadolazećom recesijom u eurozoni te negativnim utjecajem inflacije na kupovnu moć. "Zbog nepovoljnih okolnosti u okruženju, zadnje što bi nositelji ekonomskih politika trebali raditi je nametati dodatni porez na dobit", istaknuli su iz HUP-a.

Hrvatskim tvrtkama, kako navode, već se otkazuju narudžbe "i sada nam treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta".

"Dodatni porez će sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća", upozoravaju iz udruge poslodavaca.

Ističu kako se primjenom poreza u obliku koji je predložen kažnjavaju najuspješnije tvrtke u Hrvatskoj, tvrtke koje najviše pune proračun, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plaće i najviše ulažu. Također, napominju da se kreiraju neizvjesnost i nesigurnost u poslovanje u Hrvatskoj, što bi moglo potaknuti bijeg investicija i poduzetnika iz Hrvatske prema zemljama s pozitivnim odnosnom prema poduzetništvu i ulaganjima.

"Umjesto oporezivanja HUP poziva Vladu na razgovore o mjerama kojima ćemo se obraniti od nadolazećeg usporavanja gospodarstva i osigurati stabilnost ekonomije. HUP se zalaže za daljnje porezno rasterećenje gospodarstva u cilju poboljšanja konkurentnosti privatnih nefinancijskih poduzeća, posebno izvoznika u izazovnim vremenima", zaključuje se u komentaru HUP-a.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, tehnička recesija, Irena Weber, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE