GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP od Vlade traži prestanak obračuna davanja na donacije i pomoć građanima koji su pogođeni potresima

HUP od Vlade traži prestanak obračuna davanja na donacije i pomoć građanima koji su pogođeni potresima
LOGIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 13:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HUP se danas dopisom obratio Vladi RH s molbom privremenog prestanka obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine.

Prvenstveno se misli na obračun i plaćanje:

1. PDV-a na isporuku dobara i usluga te
2. poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa.

U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga, trenutačno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a. No, donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja. Stoga, apeliramo na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Mnoga poduzeća su već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima, kao što ste i istaknuli u svojim jučerašnjim medijskim izjavama. Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd.

„Mnogi poduzetnici, članovi HUP-a javljaju nam kako imaju namjeru u nadolazećim danima i tjednima pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. Problem je, međutim, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV.“ - izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa. U HUP-u smatramo kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Damir Zorić, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE