GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Situacija dramatična, narudžbe iz Njemačke su zaustavljene

HUP: Situacija dramatična, narudžbe iz Njemačke su zaustavljene
DRAMATIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2022 / 17:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon najava premijera Andreja Plenkovića da Vlada neće odustati od uvođenja novog, većeg poreza na dobit, HUP joj je uputio javni apel da ipak odustane te da s poduzetnicima sjedne za stol kako bi dogovorili mjere koje će osigurati blaži udar krize koja je pred vratima Hrvatske, piše N1.

“U trenutku kada je ključno pitanje kolikog opsega će biti kriza, koja će nas pogoditi iduće godine, uvođenje novog poreza na dobit stavilo bi poduzetnike u vrlo tešku poziciju.

Vlada nam je u protekle tri godine bila saveznik u prevladavanju iznimno zahtjevnih okolnosti koje su donijele korona i energetska kriza pa pozivamo vladu da nastavimo raditi na zajedničkim rješenjima i mjerama za borbu protiv krize, koja nas očekuje od 2023. godine.

Hrvatska se mora pripremiti za suočavanje s posljedicama očekivane recesije na našim glavnim izvoznim tržištima. Uvođenje novog poreza na dobit, izvan okvira koji je preporučila Europska komisija, zaustavit će investicije i zapošljavanje te daljnji rast plaća, što su okolnosti koje pospješuju recesiju i potencijalnu ekonomsku krizu”, priopćili su iz HUP-a.

“Koliko je situacija dramatična, najbolje opisuje podatak da su narudžbe prema hrvatskim kompanijama koje stižu iz Njemačke u velikoj mjeri zaustavljene. U ovom razdoblju u prijašnjim godinama narudžbe s našeg najvažnijeg izvoznog tržišta bile su u punom jeku, dok je sad situacija u potpunosti drugačija. Isti je scenarij s narudžbama iz Austrije, Italije i ostalih najvećih hrvatskih izvoznih tržišta.

Posljedica je to krize koja se događa europskom gospodarstvu pa je prijetnja krize, koja je pred vratima Hrvatske, i više nego ozbiljna. Zato apeliramo na vladu da razgovaramo o rješenjima koja će hrvatskom gospodarstvu pomoći da se izbori sa snažnim udarcem koji nam slijedi. To je važno za daljnje investicije i čuvanje radnih mjesta u zahtjevnim godinama koje dolaze", poručila je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Irena Weber, dodatno oporezivanje, porez na dobit, ekstraprofit
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE