GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura

HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 15:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u srijedu je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.

"Iako tzv. prva procjena ne donosi pregled strukture kretanja cijena po uobičajenoj klasifikaciji, zajednički mjesečni rast cijena hrane, pića i duhana od 1,3 posto je prema našim izračunima znatno slabijeg intenziteta u odnosu na lanjski siječanj, što znači da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim", stoji u priopćenju HUP-a.

Iz HUP-a naglašavaju da je, međutim, došlo do određenog ubrzanja rasta cijena usluga (1,1 posto mjesečno) u skladu s rastom troška nedostatne radne snage, te uslijed odgođene prilagodbe lanjskim poskupljenjima inputa.

Hrvatska bilježi i daljnji pad međunarodno usporedivog harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, s 12,7 posto godišnje u prosincu na 12,5 posto u siječnju, zamjećuju u HUP-u.

No, dodaju da je taj pad nešto slabijeg intenziteta u odnosu na prosječni pad inflacije u euro području (8,5 posto godišnje u siječnju prema 9,2 posto u prosincu), no potonja stopa vjerojatno će biti revidirana naviše po dospijeću mnogih nedostajućih nacionalnih indeksa za siječanj (posebno Njemačke).

Istodobno, mnoge značajne ekonomije poput Francuske, Španjolske i Austrije i dalje bilježe ubrzanje rasta inflacije na godišnjoj razini, ističu iz HUP-a, dodavši kako je temeljna stopa inflacije ostala nepromijenjena, na relativno visokoj razini od 5,2 posto.

"Nakon prosječnih 10,8 posto u 2022., u 2023. očekujemo pad godišnje stope inflacije na 6,5 posto. Godišnja stopa inflacije nastavit će padati u idućim mjesecima zahvaljujući slabljenju pritisaka po osnovi cijena energenata, ako ga i bude. Pritom smo prosječnu godišnju prognozu revidirali naniže sa 7,5 posto zahvaljujući znatno povoljnijim očekivanjima u pogledu kretanja cijena energenata kroz drugu polovinu godine", poručuju iz HUP-a.

U ovoj godini očekuju i pozitivan efekt normalizacije globalnih lanaca nabave, cijena energenata te općenito snažnog usporavanja agregatne potražnje na kretanje cijena dobara.

Ipak, ističu da je i dalje prisutna visoka neizvjesnost oko cijena energenata, koje su trenutno u padu zahvaljujući iznimno blagoj zimi diljem EU.

Unatoč državnim subvencijama, cijene električne struje su i dalje višestruko iznad razina prije 2021. godine., što upućuje na još uvijek tinjajuću energetsku krizu, napominju. Na kraju, očekuju da nešto snažniji rast plaća nastaviti podržavati inflacijske silnice, posebno u uslužnim sektorima.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvoje Stojić, poskupljenja zbog eura, eurozona
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE