GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB -Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7.8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je danas DZS, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u kolovozu stopa inflacije iznosila 7.8 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, srpanj ove godine, bila viša za 0.5 posto.

Time je DZS potvrdio prvu procjenu, objavljenu 31. kolovoza, o kretanju inflacije na godišnjoj razini, dok je blago na niže korigirao njenu stopu na mjesečnoj razini, koja je po prvoj procjeni iznosila 0.6 posto. Stopa inflacije na godišnjoj razini je tako porasla prvi puta nakon osam mjeseci pada.

Naime, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13.5 posto, u prosincu je rast inflacije usporio na 13.1 posto, u siječnju je iznosila 12.7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10.7 posto, travnju 8.9 posto, svibnju 7.9, lipnju 7.6 posto, a u srpnju 7.3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 14.2 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića s 11 posto, odjeća i obuća s 9.9 posto, te kategorija raznih dobara i usluga s 9.4 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji rekreacije i kulture skočile su za 7.7 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 7.5 posto, zdravlja za 6.6 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 6.2 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5.5 posto.

Najblaži rast je zabilježen u kategoriji komunikacija, za 3.5 posto, te prijevoza, za 3.3 posto. Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 10.1 posto, usluge su porasle za 7.8 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 7.2 posto, te energija, 4.2 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene prijevoza, za 2.9 posto te komunikacija, za 1.4 posto. Slijede restorani i hoteli s rastom od 0.7 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, hrane i bezalkoholnih pića s 0.5 posto, rekreacija i kultura s 0.4 posto, te razna dobra i usluga s 0.3 posto.

Najblaži rast, za po 0.2 posto, zabilježile su kategorije hrane i bezalkoholnih pića te alkoholnih pića i duhana. S druge strane, pad cijena je zabilježen u kategoriji odjeće i obuće, i to za 4.2 posto, što je efekt sezonskih sniženja.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama energija, za 2.6 posto, usluge, za 0.7 posto, te hrana, piće i duhan, za 0.2 posto, dok je u komponenti industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije zabilježen pad cijena za 0.7 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku su porasle za 0.5 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 8.4 posto.

Tagovi: INFLACIJA, MALOPRODAJA, CIJENE, TRGOVINA, HRANA
PROČITAJ I OVO
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru, evo gdje je najviše rasla
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru, evo gdje je najviše rasla
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE