GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu

I druga procjena potvrdila rast inflacije u kolovozu
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 13:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB -Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u kolovozu 7.8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je danas DZS, što znači da je inflacija na godišnjoj razini porasla prvi put nakon osam mjeseci pada.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u kolovozu stopa inflacije iznosila 7.8 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, srpanj ove godine, bila viša za 0.5 posto.

Time je DZS potvrdio prvu procjenu, objavljenu 31. kolovoza, o kretanju inflacije na godišnjoj razini, dok je blago na niže korigirao njenu stopu na mjesečnoj razini, koja je po prvoj procjeni iznosila 0.6 posto. Stopa inflacije na godišnjoj razini je tako porasla prvi puta nakon osam mjeseci pada.

Naime, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13.5 posto, u prosincu je rast inflacije usporio na 13.1 posto, u siječnju je iznosila 12.7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10.7 posto, travnju 8.9 posto, svibnju 7.9, lipnju 7.6 posto, a u srpnju 7.3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 14.2 posto, slijedi hrana i bezalkoholna pića s 11 posto, odjeća i obuća s 9.9 posto, te kategorija raznih dobara i usluga s 9.4 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji rekreacije i kulture skočile su za 7.7 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 7.5 posto, zdravlja za 6.6 posto, u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 6.2 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5.5 posto.

Najblaži rast je zabilježen u kategoriji komunikacija, za 3.5 posto, te prijevoza, za 3.3 posto. Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena je u komponentama hrana, piće i duhan iznosio 10.1 posto, usluge su porasle za 7.8 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije za 7.2 posto, te energija, 4.2 posto, priopćili su iz DZS-a.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene prijevoza, za 2.9 posto te komunikacija, za 1.4 posto. Slijede restorani i hoteli s rastom od 0.7 posto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, hrane i bezalkoholnih pića s 0.5 posto, rekreacija i kultura s 0.4 posto, te razna dobra i usluga s 0.3 posto.

Najblaži rast, za po 0.2 posto, zabilježile su kategorije hrane i bezalkoholnih pića te alkoholnih pića i duhana. S druge strane, pad cijena je zabilježen u kategoriji odjeće i obuće, i to za 4.2 posto, što je efekt sezonskih sniženja.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama energija, za 2.6 posto, usluge, za 0.7 posto, te hrana, piće i duhan, za 0.2 posto, dok je u komponenti industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije zabilježen pad cijena za 0.7 posto, podaci su DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku su porasle za 0.5 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2022. godine, odnosno na godišnjoj razini porasle za 8.4 posto.

Tagovi: INFLACIJA, MALOPRODAJA, CIJENE, TRGOVINA, HRANA
PROČITAJ I OVO
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE