GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije

ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2022 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

UN-ova agencija procjenjuje da će u 2022. godini biti oko 52 milijuna radnih mjesta manje nego prije pandemije, što je otprilike dvostruko više no što je bila prognozirala u lipnju prošle godine.

Projicirani manjak radnih sati u 2022. nešto je ipak blaži nego u 2021. i 2020. kada je prema procjenama ILO-a izgubiljeno oko 125 milijuna odnosno 258 milijuna radnih mjesta.

Poremećaji će se nastaviti i u 2023. kada će gubitak radnih mjesta biti sveden na oko 27 milijuna, navodi ILO u izvješću objavljenom u ponedjeljak, upozoravajući na "spor i neizvjestan" oporavak.

"Izgledi za globalno tržište rada pogoršali su se od posljednjih projekcija ILO-a. Povratak na razinu prije pandemije vjerojatno će idućih godina ostati nedostižan za veći dio svijeta", zaključuju u ILO-u.

Glavni direktor ILO-a Guy Ryder novinarima je rekao da su procjene izmijenjene zbog brojnih čimbenika, a "primarni je nastavak pandemije koronavirusa i njegovih varijanti, posebice omikrona".

Brzina oporavka razlikuje se od regije do regije, primjećuju u ILO-u, dodavši da najviše ohrabruju naznake oporavka u europskoj i sjevernoameričkoj regiji dok jugoistočna Azija i Južna Amerika zaostaju.

Ove će godine nezaposleno biti oko 207 milijuna ljudi, izračunali su, napominjući da će utjecaj pandemije biti znatno izraženiji jer su mnogi ljudi napustili radnu snagu i tek bi se trebali vratiti.

Među njima je velik broj žena, nerijetko zato što su bile primorane na neplaćeni rad kod kuće, kao što je podučavanje djece tijekom zatvaranja škola u pandemiji ili skrb o bolesnim članovima obitelji.

Nesrazmjeran utjecaj pandemije na zapošljavanje žena, kako se predviđa u izvješću, smanjit će se u narednim godinama, no "dubok jaz" ostat će i dalje, upozoravaju iz ILO-a.

"Neka svjedočanstva upućuju na zaključak da se žene ne vraćaju na posao ni u apsolutnom ni u relativnom broju kao muškarci, što potiče strahovanja da će utjecaj 'dugotrajnog covida' na zaposlenost kada je riječ o spolu biti negativan", rekao je Ryder.

Neki su pak dobrovoljno istupili iz radne snage i dio su vala koji neki ekonomisti nazivaju "velikom rezignacijom". Čini se da je njihov odlazak izraženiji u segmentima gospodarstva kao što su zdravstvo i srodne usluge skrbi, rekao je glavni direktor ILO-a.

"Moramo ponovno razmotriti ta područja gospodarske aktivnosti i u njih dodatno ulagati", poručio je Ryder.

Tagovi: globalno tržište rada, Međunarodna organizacija rada
PROČITAJ I OVO
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
PAD
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
WASHINGTON - Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
REAKCIJE
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
MOSKVA - Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine da proširi skupinu rastućih svjetskih gospodarstava poznatijih kao BRICS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje udruzi, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE