GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike
RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Imovina britanskih kućanstava sa srednjim i visokim dohotkom porasla je u vrijeme pandemije zahvaljujući procvatu domaćeg tržišta nekretnina i pojačanoj štednji u vrijeme zatvaranja, pokazalo je istraživanje Zaklade Resolution.

Imovina prosječnog britanskog kućanstva porasla je za 7.800 funti zbog viših cijena imovine i, u nešto manjoj mjeri, smanjene svakodnevne potrošnje, i to unatoč najvećem padu gospodarstva u 300 godina, utvrdila je zaklada u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Mnoge su obitelji u vrijeme zatvaranja bile prisiljene štedjeti, a ne trošiti, dok su cijene nekretnina nastavile snažno rasti. Broj radnih sati naglo se pak smanjio", rekao je viši ekonomist Resolution Foundationa Jack Leslie.

Najveći postotni rast vrijednosti imovine bilježila su kućanstva "u sredini", čija je neto imovina porasla za devet posto, odnosno za 7.800 funti, na 80.500 funti po odrasloj osobi, potaknuta skokom cijena nekretnina, .

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom cijene nekretnina porasle su 9,9 posto, najviše od 2007. godine, potaknute sniženim porezom na kupnju nekretnina i većom potražnjom za prostranijim kućama, pogodnima za rad od kuće, navodi Reuters.

Imovina najbogatijih 10 posto kućanstava, koju u većem dijelu čine dionice a manje stambene nekretnine no što je slučaj kod kućanstava u medijanu, bilježila je skromniji postotni rast, ali najveće povećanje u apsolutnom izrazu, za 44.000 funti po odrasloj osobi.

Imovina "najmanje bogatih" 30 posto Britanaca povećana je pak u prosjeku za samo 86 funti po odrasloj osobi, utvrdila je zaklada.

Vlada mora pomnije razmotriti mogućnosti oporezivanja povećanja imovine, umjesto sadašnjeg prebacivanja većeg dijela poreznog opterećenja na dohodak i potrošnju, poručuju iz zaklade.

Rezultati istraživanja vjerojatno će zainteresirati i britansku središnju banku koja smatra da bi potrošnja bogatih mogla umjereno potaknuti britansko gospodarstvo.

Istraživanje pobija takva očekivanja, budući da je samo 14 posto anketiranih kućanstava, koja su nešto uštedjela u vrijeme pandemije, priopćilo je da će je „vrlo vjerojatno “ potrošiti.

Njih 35 posto očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više, uglavnom zato što su navikli strogo kontrolirati troškove.

Tagovi: Velika Britanija, britansko društvo, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE