GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike
RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Imovina britanskih kućanstava sa srednjim i visokim dohotkom porasla je u vrijeme pandemije zahvaljujući procvatu domaćeg tržišta nekretnina i pojačanoj štednji u vrijeme zatvaranja, pokazalo je istraživanje Zaklade Resolution.

Imovina prosječnog britanskog kućanstva porasla je za 7.800 funti zbog viših cijena imovine i, u nešto manjoj mjeri, smanjene svakodnevne potrošnje, i to unatoč najvećem padu gospodarstva u 300 godina, utvrdila je zaklada u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Mnoge su obitelji u vrijeme zatvaranja bile prisiljene štedjeti, a ne trošiti, dok su cijene nekretnina nastavile snažno rasti. Broj radnih sati naglo se pak smanjio", rekao je viši ekonomist Resolution Foundationa Jack Leslie.

Najveći postotni rast vrijednosti imovine bilježila su kućanstva "u sredini", čija je neto imovina porasla za devet posto, odnosno za 7.800 funti, na 80.500 funti po odrasloj osobi, potaknuta skokom cijena nekretnina, .

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom cijene nekretnina porasle su 9,9 posto, najviše od 2007. godine, potaknute sniženim porezom na kupnju nekretnina i većom potražnjom za prostranijim kućama, pogodnima za rad od kuće, navodi Reuters.

Imovina najbogatijih 10 posto kućanstava, koju u većem dijelu čine dionice a manje stambene nekretnine no što je slučaj kod kućanstava u medijanu, bilježila je skromniji postotni rast, ali najveće povećanje u apsolutnom izrazu, za 44.000 funti po odrasloj osobi.

Imovina "najmanje bogatih" 30 posto Britanaca povećana je pak u prosjeku za samo 86 funti po odrasloj osobi, utvrdila je zaklada.

Vlada mora pomnije razmotriti mogućnosti oporezivanja povećanja imovine, umjesto sadašnjeg prebacivanja većeg dijela poreznog opterećenja na dohodak i potrošnju, poručuju iz zaklade.

Rezultati istraživanja vjerojatno će zainteresirati i britansku središnju banku koja smatra da bi potrošnja bogatih mogla umjereno potaknuti britansko gospodarstvo.

Istraživanje pobija takva očekivanja, budući da je samo 14 posto anketiranih kućanstava, koja su nešto uštedjela u vrijeme pandemije, priopćilo je da će je „vrlo vjerojatno “ potrošiti.

Njih 35 posto očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više, uglavnom zato što su navikli strogo kontrolirati troškove.

Tagovi: Velika Britanija, britansko društvo, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE