GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike

Imovina britanskih kućanstava porasla u pandemiji, uz velike razlike
RAZLIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Imovina britanskih kućanstava sa srednjim i visokim dohotkom porasla je u vrijeme pandemije zahvaljujući procvatu domaćeg tržišta nekretnina i pojačanoj štednji u vrijeme zatvaranja, pokazalo je istraživanje Zaklade Resolution.

Imovina prosječnog britanskog kućanstva porasla je za 7.800 funti zbog viših cijena imovine i, u nešto manjoj mjeri, smanjene svakodnevne potrošnje, i to unatoč najvećem padu gospodarstva u 300 godina, utvrdila je zaklada u istraživanju objavljenom u ponedjeljak.

"Mnoge su obitelji u vrijeme zatvaranja bile prisiljene štedjeti, a ne trošiti, dok su cijene nekretnina nastavile snažno rasti. Broj radnih sati naglo se pak smanjio", rekao je viši ekonomist Resolution Foundationa Jack Leslie.

Najveći postotni rast vrijednosti imovine bilježila su kućanstva "u sredini", čija je neto imovina porasla za devet posto, odnosno za 7.800 funti, na 80.500 funti po odrasloj osobi, potaknuta skokom cijena nekretnina, .

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s ožujkom cijene nekretnina porasle su 9,9 posto, najviše od 2007. godine, potaknute sniženim porezom na kupnju nekretnina i većom potražnjom za prostranijim kućama, pogodnima za rad od kuće, navodi Reuters.

Imovina najbogatijih 10 posto kućanstava, koju u većem dijelu čine dionice a manje stambene nekretnine no što je slučaj kod kućanstava u medijanu, bilježila je skromniji postotni rast, ali najveće povećanje u apsolutnom izrazu, za 44.000 funti po odrasloj osobi.

Imovina "najmanje bogatih" 30 posto Britanaca povećana je pak u prosjeku za samo 86 funti po odrasloj osobi, utvrdila je zaklada.

Vlada mora pomnije razmotriti mogućnosti oporezivanja povećanja imovine, umjesto sadašnjeg prebacivanja većeg dijela poreznog opterećenja na dohodak i potrošnju, poručuju iz zaklade.

Rezultati istraživanja vjerojatno će zainteresirati i britansku središnju banku koja smatra da bi potrošnja bogatih mogla umjereno potaknuti britansko gospodarstvo.

Istraživanje pobija takva očekivanja, budući da je samo 14 posto anketiranih kućanstava, koja su nešto uštedjela u vrijeme pandemije, priopćilo je da će je „vrlo vjerojatno “ potrošiti.

Njih 35 posto očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više, uglavnom zato što su navikli strogo kontrolirati troškove.

Tagovi: Velika Britanija, britansko društvo, bogatstvo
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE