GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeks očekivanja potrošača prvi put od 2007. u pozitivnom području

Indeks očekivanja potrošača prvi put od 2007. u pozitivnom području
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2018 / 10:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks očekivanja potrošača (IOP), koji pokazuje što građani očekuju u vezi promjena financijske situacije u njihovom kućanstvu, kao i u vezi ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih godinu dana, u veljači je dosegnuo vrijednost od 0,8 bodova, što je prvi pozitivni rezultat još od 2007., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Taj je indeks u veljači zabilježio poboljšanje od 2,7 bodova u odnosu na isti mjesec prošle godine. "Rast indeksa u pozitivan teritorij podržan je rastućim očekivanjima vezanim za poboljšanja financijske situacije u njihovim kućanstvima u narednih 12 mjeseci, čiji je indeks odgovora s 3,3 koliko je iznosio u siječnju skočio na 6,1 u veljači", navodi se u osvrtu RBA na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke(HNB).

Prema posljednjim podacima HNB-a iz "Ankete pouzdanja potrošača", sva tri kompozitna potrošačka indeksa bilježe poboljšanja. No, osim IOP-a, ostala dva još nisu dosegnula pozitivne vrijednosti. Indeks pouzdanja potrošača (IPP) po prvi put nakon siječnja 2000. bilježi jednoznamenkaste negativne vrijednosti te je u siječnju iznosio minus 9,7, a u veljači minus 6,2 boda.

"I kod ovog indeksa veiliki pozitivan doprinos dolazi od rastućih očekivanja vezanih na promjene financijske situacije u kućanstvima ispitanika, dok su pogoršana očekivanja vezana za kretanja broja nezaposlenih u idućih godinu dana zaustavila značajniji oporavak spomenutog indeksa", navode analitičari RBA.

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) također je zabilježio poboljšanje te se pomaknuo s minus 15,2 na minus 12,6 bodova u veljači. "Pritom je poboljšano raspoloženje potrošača oko promjena u financijskoj situaciji u njihovim kućanstvima u proteklih 12 mjeseci te o promjenama ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u istom razdoblju kao i očekivanja oko mogućih ulaganja potrošača u trajna dobra za kućanstvo", zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: indeks očekivanja potrošača
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE