GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.

Industrija eurozone pokazuje prve znakove oporavka na početku 2020.
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su smanjene u siječnju, ali osjetno blaže nego u prethdnom mjesecu, naznačivši mogući oporavak u predstojećim mjesecima, izvijestila je u ponedjeljak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 1,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 47,9 bodova, izvijestila je londonska tvrtka, neznatno povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti indeksa niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

"Godina 2020. počela je u industriji eurozone prvim izdancima oporavka. Najviše ohrabruje stabilizacija knjiga narudžbi, koje su zabilježile najmanji pad od kraja 2018.", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja i nove narudžbe padaju već nekih godinu dana a smanjene su i u siječnju, ali blaže nego na kraju 2019., ističu u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Pad novih narudžbi bio je u siječnju najblaži u više od godinu dana, odražavajući ponajprije tek neznatno smanjenje inozemne potražnje.

Očekivanja rasta proizvodnje naglo su poboljšana u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, konstatira Williamson, izdvajajući "posebno važno poboljšanje očekivanja u Njemačkoj".

Pojačani optimizam "nadovezuje se na našu ocjenu da bi rast gospodarstva eurozone mogao ojačati u idućim mjesecima", dodaje Williamson.

Upozorava ipak na rizike, koji bi mogli narušiti poboljšane izglede, uključujući prijetnju američkih carina i eskalacije trgovinskog rasta, poremećaje u trgovini povezane s breitom i neizvjesnost u pogledu utjecaja korona virusa u Kini na gospodarstvo.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Uniji 2,3 posto, u eurozoni 2,0 posto
INFLACIJA
Inflacija u Uniji 2,3 posto, u eurozoni 2,0 posto
BRUXELLES - Najniže stope inflacije na godišnjoj razini u svibnju zabilježili Grčka, Malta i Portugal, a najviše Mađarska, Poljska i Luksemburg.
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE