GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su porasle u ožujku, odražavajući skok domaće i inozemne potražnje i optimizam poslovnih čelnika, izvijestila je londonska tvrtka Markit, upozorivši ipak na prenapregnute lance opskrbe i rast cijena.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone skočio je u ožujku za 4,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 62,5 bodova, što je njegov najveći skok otkada je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka počela objavljivati istraživanja.

"Industrija u eurozoni doživljava procvat, proizvodnja i knjige narudžbi bilježile su u ožujku najsnažniji rast otkada se istraživanje počelo objavljivati prije gotovo 24 godine", zaključuje poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja raste na krilima optimističnih očekivanja za predstojećih 12 mjeseci, a u Markitu ističu i rekordan priljev izvoznih narudžbi.

"Motor rasta izrazito je poboljšanje poslovnog raspoloženja u proteklim mjesecima", naglašava Williamson, dodajući da se kompanije pripremaju za još snažniju potražnju nakon cijepljenja.

Industrija je bilježila snažan rast u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, na čelu s Njemačkom.

"Iako je usredotočen na Njemačku, koja je u (ožujku) zabilježila posebno snažan, rekordan rast, trend poboljšanja ima široku osnovu i obuhvaća cijelu regiju jer tvornicama na ruku ide rast domaće potražnje i opetovani rast izvoza", objašnjava Williamson.

Jačanje trgovine, narudžbi i proizvodnje dodatno je opteretilo ionako preopterećene lance nabave, ističe Markit, ukazujući na manjak proizvoda, snažniju globalnu potražnju i kontinuirane probleme u logistici, povezane sa covidom 19.

"Sliku donekle pomućuju rekordni poremećaji u lancu nabave, koje će vjerojatno dodatno pogoršati kašnjenja povezana s blokadom Sueskog kanala", ističe glavni ekonomist Markita.

U takvim su uvjetima troškovi inputa snažno porasli i oštro su poskočile prosječne proizvođačke cijene u industriji, bilježi londonska tvrtka, dodajući da je stopa inflacije dosegnula najvišu razinu od travnja 2011. godine.

"Iako se čini da su faktori koji podižu cijene privremeni, povezani s početnim oporavkom od covid-19 blokada, eventualno daljnje jačanje pritiska na troškove tvrtki i na prodajne cijene nije poželjno", ističe Williamson.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE