GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su porasle u ožujku, odražavajući skok domaće i inozemne potražnje i optimizam poslovnih čelnika, izvijestila je londonska tvrtka Markit, upozorivši ipak na prenapregnute lance opskrbe i rast cijena.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone skočio je u ožujku za 4,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 62,5 bodova, što je njegov najveći skok otkada je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka počela objavljivati istraživanja.

"Industrija u eurozoni doživljava procvat, proizvodnja i knjige narudžbi bilježile su u ožujku najsnažniji rast otkada se istraživanje počelo objavljivati prije gotovo 24 godine", zaključuje poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja raste na krilima optimističnih očekivanja za predstojećih 12 mjeseci, a u Markitu ističu i rekordan priljev izvoznih narudžbi.

"Motor rasta izrazito je poboljšanje poslovnog raspoloženja u proteklim mjesecima", naglašava Williamson, dodajući da se kompanije pripremaju za još snažniju potražnju nakon cijepljenja.

Industrija je bilježila snažan rast u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, na čelu s Njemačkom.

"Iako je usredotočen na Njemačku, koja je u (ožujku) zabilježila posebno snažan, rekordan rast, trend poboljšanja ima široku osnovu i obuhvaća cijelu regiju jer tvornicama na ruku ide rast domaće potražnje i opetovani rast izvoza", objašnjava Williamson.

Jačanje trgovine, narudžbi i proizvodnje dodatno je opteretilo ionako preopterećene lance nabave, ističe Markit, ukazujući na manjak proizvoda, snažniju globalnu potražnju i kontinuirane probleme u logistici, povezane sa covidom 19.

"Sliku donekle pomućuju rekordni poremećaji u lancu nabave, koje će vjerojatno dodatno pogoršati kašnjenja povezana s blokadom Sueskog kanala", ističe glavni ekonomist Markita.

U takvim su uvjetima troškovi inputa snažno porasli i oštro su poskočile prosječne proizvođačke cijene u industriji, bilježi londonska tvrtka, dodajući da je stopa inflacije dosegnula najvišu razinu od travnja 2011. godine.

"Iako se čini da su faktori koji podižu cijene privremeni, povezani s početnim oporavkom od covid-19 blokada, eventualno daljnje jačanje pritiska na troškove tvrtki i na prodajne cijene nije poželjno", ističe Williamson.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
SPORAZUM
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
CANBERRA - Velika Britanija i Australija dogovorile su trgovinski sporazum pošto su dvojica premijera izgladili sva neriješena pitanja, rekao je u utorak australski ministar trgovine Dan Tehan.
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE