GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku

Industrija eurozone snažno ubrzala u ožujku
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su porasle u ožujku, odražavajući skok domaće i inozemne potražnje i optimizam poslovnih čelnika, izvijestila je londonska tvrtka Markit, upozorivši ipak na prenapregnute lance opskrbe i rast cijena.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone skočio je u ožujku za 4,6 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 62,5 bodova, što je njegov najveći skok otkada je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka počela objavljivati istraživanja.

"Industrija u eurozoni doživljava procvat, proizvodnja i knjige narudžbi bilježile su u ožujku najsnažniji rast otkada se istraživanje počelo objavljivati prije gotovo 24 godine", zaključuje poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Proizvodnja raste na krilima optimističnih očekivanja za predstojećih 12 mjeseci, a u Markitu ističu i rekordan priljev izvoznih narudžbi.

"Motor rasta izrazito je poboljšanje poslovnog raspoloženja u proteklim mjesecima", naglašava Williamson, dodajući da se kompanije pripremaju za još snažniju potražnju nakon cijepljenja.

Industrija je bilježila snažan rast u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, na čelu s Njemačkom.

"Iako je usredotočen na Njemačku, koja je u (ožujku) zabilježila posebno snažan, rekordan rast, trend poboljšanja ima široku osnovu i obuhvaća cijelu regiju jer tvornicama na ruku ide rast domaće potražnje i opetovani rast izvoza", objašnjava Williamson.

Jačanje trgovine, narudžbi i proizvodnje dodatno je opteretilo ionako preopterećene lance nabave, ističe Markit, ukazujući na manjak proizvoda, snažniju globalnu potražnju i kontinuirane probleme u logistici, povezane sa covidom 19.

"Sliku donekle pomućuju rekordni poremećaji u lancu nabave, koje će vjerojatno dodatno pogoršati kašnjenja povezana s blokadom Sueskog kanala", ističe glavni ekonomist Markita.

U takvim su uvjetima troškovi inputa snažno porasli i oštro su poskočile prosječne proizvođačke cijene u industriji, bilježi londonska tvrtka, dodajući da je stopa inflacije dosegnula najvišu razinu od travnja 2011. godine.

"Iako se čini da su faktori koji podižu cijene privremeni, povezani s početnim oporavkom od covid-19 blokada, eventualno daljnje jačanje pritiska na troškove tvrtki i na prodajne cijene nije poželjno", ističe Williamson.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE