GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja nastavila rast

Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.11.2021 / 08:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u rujnu je u usporedbi s kolovozom 2021. pala za 1,2% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje usporio na 2,8% (u odnosu na 5,2% u kolovozu).

Uspoređujući obujam industrijske proizvodnje za treće tromjesečje sa istim razdobljem prošle godine, obujam industrijske proizvodnje viši je za 4% (kalendarski prilagođeni indeksi) dok je u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja industrijska proizvodnja niža za 3%. Pad obujma na mjesečnoj razini prvenstveno je došao od pada u prerađivačkoj industriji (-1,8%) te u djelatnostima Rudarstva i vađenja (-1,8%) koji već peti mjesec bilježi mjesečni pad.

Promatrano na godišnjoj razini dinamika rasta prerađivačke industrije koja čini preko 83% ukupne industrijske proizvodnje, u rujnu je ubrzala na 2,5% (kalendarski prilagođeni indeksi). Godišnji nastavak rasta predvodili su intermedijarni (+4,1%) i kapitalni proizvodi (+2,7%), dok je pad zabilježen jedino u proizvodnji trajnih proizvoda za široku proizvodnju (-3,7%). Kod 18 djelatnosti prerađivačke industrije zabilježen je rast, dok je šest djelatnosti zabilježilo smanjenje proizvodnje u odnosu na rujan 2020. Proizvodnja u djelatnostima Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija rasla je po godišnjoj stopi od 0,1% dok je Rudarstvo i vađenje zaustavilo tromjesečni negativni trend i zabilježilo godišnji rast koji je u rujnu iznosio 11,9%.

Prema izvornim indeksima u rujnu je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 2,8%, dok je kumulativni godišnji rast u promatranom dijelu godine iznosio 7%. U istom je razdoblju prema podacima DZS-a zabilježen pad zaposlenosti u industriji (-0,8%) pa je proizvodnost rada u djelatnostima industrije od siječnja do kolovoza veća za razmjerno visokih 7,9%.

Godišnje stope rasta traju od prosinca prošle godine pa je proizvodnja u prvih devet mjeseci 2021. viša za 7,6%. Pri tome, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, najvišu stopu rasta u prvih devet mjeseci bilježe trajni proizvodi za široku potrošnju (+10%) usprkos činjenici da je u ovoj kategoriji proizvoda proizvodnja tijekom kolovoza i rujna uz blagi mjesečni rast na godišnjoj razini zabilježila smanjenje od -4,1% odnosno -3,7%. Slijede kapitalni proizvodi sa stopom rasta od 9,5%, intermedijarni proizvodi 9%, netrajni proizvodi za široku potrošnju 6% te energija 5,1%.

Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju rast narednih mjeseci budući da je isti u rujnu dosegnuo razine prije početka krize izazvane izbijanjem pandemije COVID-19. Osim navedenog i učinka baznog razdoblja, uz nastavak jačanja domaće i inozemne potražnje, u industriji je prema podacima HZMO primjetan polagani rast broja osiguranika što ohrabruje pozitivna očekivanja.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE