GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, što ukazuje na usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u travnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skliznula 1,3 posto.

Industrijska je proizvodnja tijekom oporavka od koronakrize rasla 15 mjeseci zaredom na godišnjoj razini, no taj je trend, koji je trajao od prosinca 2020. godine, u ožujku prekinut, a pad je zabilježen i u travnju.

Pad proizvodnje u travnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 6,9 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S padom od 2,8 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda skliznula 0,5 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 6,1, a netrajnih proizvoda za 0,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Prema našim očekivanjima, skromna pozitivna stopa rasta za ovu godinu, obzirom na geopolitičke napetosti, izložena je negativnim rizicima. Oporavak inozemne potražnje bit će skromniji, obzirom na potencijalni nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba, odnosno ovisnost pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. S druge strane, učinak niske baze djelovat će u pozitivnom smjeru”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Usporavanje oporavka

Pad industrijske proizvodnje drugi mjesec zaredom pokazuje da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava.

Prošloga je tjedna objavljeno da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao 7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Premda snažan, to je ipak sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP skočio 9,7 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE