GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 12:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski rujan skliznula 1,1 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,2 posto.

"Unatoč mjesečnom rastu, u rujnu je nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,2 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je, pak, za 8,5 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 11,1 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Proizvodnja energije porasla je, pak, 0,4 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gospodarstvo u recesiji

Pad industrijske proizvodnje posljedica je recesije izazvane restriktivnim mjerama u svijetu i Hrvatskoj zbog širenja koronavirusa.

Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15 posto na godišnjoj razini.

Pad industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i pad potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, u srpnju i kolovozu najavljuju pad BDP i u trećem tromjesečju.

A to znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE