GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 18:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom, za više od 5 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla 5,2 posto.

To je brži rast nego u srpnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 3,9 posto, i već deveti mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u kolovozu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 9,8 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda.

S rastom od 6,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 3,5 posto, a energije 1,5 posto.

Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,1 posto.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih osam mjeseci ove godine porasla je za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju nastavak rasta i narednih mjeseci budući da je isti u kolovozu dosegnuo razine prije početka krize izazvane izbijanjem pandemije COVID-19. Osim navedenog i učinka baznog razdoblja, uz nastavak jačanja domaće i inozemne potražnje, u industriji je prema podacima HZMO primjetan polagani rast broja osiguranika, što ohrabruje pozitivna očekivanja”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a očekuje se i nastavak rasta u trećem tromjesečju.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ODGODA
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija-WTO objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omicron".
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE