GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
POZITIVAN TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u lipnju ojačala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla 8,3 posto.

To je sporiji rast nego u svibnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 15,8 posto, no to je već sedmi mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 17,4 posto, u proizvodnji energije.

S rastom od 14,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 13,9 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 8,3 posto.

Pad na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji intermedijardnih proizvoda, za 7,2 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih šest mjeseci ove godine porasla je 9,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se rekordni skok BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje, potrošnje u maloprodaji i drugih najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u travnju, svibnju i lipnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine i najvjerojatnije rekordni.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je nedavno da u drugom tromjesečju očekuje stopu rasta BDP-a od oko oko 18 posto, što je u velikoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je BDP pao rekordnih 14,4 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE