GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
POZITIVAN TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u lipnju ojačala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla 8,3 posto.

To je sporiji rast nego u svibnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 15,8 posto, no to je već sedmi mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 17,4 posto, u proizvodnji energije.

S rastom od 14,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 13,9 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 8,3 posto.

Pad na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji intermedijardnih proizvoda, za 7,2 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih šest mjeseci ove godine porasla je 9,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se rekordni skok BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje, potrošnje u maloprodaji i drugih najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u travnju, svibnju i lipnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine i najvjerojatnije rekordni.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je nedavno da u drugom tromjesečju očekuje stopu rasta BDP-a od oko oko 18 posto, što je u velikoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je BDP pao rekordnih 14,4 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE