GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja rasla i u srpnju

Industrijska proizvodnja rasla i u srpnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 07:31
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je Državni zavod za statistiku danas objavio rast obujma industrijske proizvodnje nastavljen je i tijekom srpnja, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, kada je snažniji godišnji rast bio i rezultat niske prošlogodišnje baze.

U skladu s našim očekivanjima, ukupni obujam industrijske proizvodnje je prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima uz mjesečni pad za 1,6% u odnosu na srpanj 2020. viši za 3,9%. Prema izvornim indeksima godišnja stopa rasta iznosila je 1,8%. Pri tome rast industrijske proizvodnje neprekidno traje od prosinca 2020.

Povoljni trendovi uzrokovani jačanjem inozemne i domaće potražnje potvrđeni su i kumulativnom stopom rasta za razodblje od siječnja do srpnja od 8,7% prema sezonskim te 7,8% prema izvornim indeksima) potvrđujući snažan doprinos rastu i oporavku gospodarstva.

U navedenom razdoblju, promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) i kalendarski prilagođenim indeksima godišnji rast zabilježen je kod svih komponenata GIG-a. Osobiti rast zabilježili su trajni proizvodi za široku potrošnju i kapitalni proizvodi sa stopama 14,2% odnosno 10,9%, dok je energija viša za 9,5% u odnosu na razdoblje od siječnja do srpnja 2020. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda viša je za 6,4% a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 6,9%.

Industrija se pokazala otpornijom na krizu izazvanu pandemijom COVID-19 naglašavajući ponovno važnost promjene razvojnog modela gospodarstva temeljenog na visokoj ovisnosti o turizmu prema modelu koji ima jaku i prije svega konkurentnu industriju.

Iako će epidemiološka slika i dalje utjecati na dinamiku gospodarskog oporavka, rast inozemne i domaće potražnje, ali i indeks poslovnih očekivanja u industriji koji je u srpnju dodatno porastao približivši se razinama iz 2019., potvrđuju naša očekivanja o solidnom nastavaku rasta obujma industrijske proizvodnje i do kraja godine.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ODGODA
Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog omicrona
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija-WTO objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omicron".
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE