GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad

Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.

U 27-članoj EU sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u travnju 0,5 posto u usporedbi s ožujkom kada je prema revidiranim podacima uvećana 0,8 posto, pokazale su prve procjene Eurostata.

U eurozoni proizvodnja je ubrzala, na 0,8 posto u odnosu na ožujak kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima porasla 0,4 posto.

Najviše je na oba područja u travnju porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 2,9 posto u EU i za 3,4 posto u eurozoni.

Intenzivan rast proizvodnje bilježio je i energetski sektor, za 2,9 posto u EU te za 3,2 posto u eurozoni.

Smanjena je samo proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,7 posto u EU, te za 0,3 posto u eurozoni.

Razlika u tempu proizvodnje na dva područja povezana je sa sektorom intermedijarnih dobara, koji je u eurozoni bilježio istu stopu rasta kao i u prethodnom mjesecu, dok je u EU njezin rast naglo usporio, pokazuje izvješće.

Belgija s najvećim rastom

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u travnju na mjesečnoj razini porasla proizvodnja u Belgiji, za 7,4 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Slijede Malta i Estonija s rastom proizvodnje za 5,6 odnosno 4,4 posto.

U Hrvatskoj je proizvodnja u travnju na mjesečnoj razini pala 2,1 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg studenoga. U ožujku porasla je 3,4 posto.

Najviše je u travnju na mjesečnoj razini pala proizvodnja u Danskoj, za 3,8 posto. Slijede Mađarska i Litva s padom proizvodnje od 3,2 odnosno 2,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar i Švicarsku.

Trag mjera zatvaranja

U odnosu na prošlogodišnji travanj, kad je većina zemalja uvela stroge mjere zatvaranja kako bi zaustavila širenje koronavirusa, industrijska je proizvodnja u EU i eurozoni prema kalendarski prilagođenim podacima skočila za 38,7 odnosno 39,3 posto.

U ožujku je prema revidiranim podacima europske statističke agencije porasla 11,5 posto na oba područja.

Najviše je i u EU i u eurozoni u travnju na godišnjoj razini porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, koja je više nego udvostručena.

U sektoru kapitalnih dobara proizvodnja je poskočila 67,5 posto u EU, te 65,4 posto u eurozoni. Slijedi i sektor intermedijarnih dobara s rastom proizvodnje za 36,9 odnosno 38,7 posto.

Znatno blaži, ali još uvijek snažan rast bilježio je i sektor netrajnih potrošačkih dobara, za 14 posto u EU, te za 15,4 posto u eurozoni. Blizu je i energetski sektor s rastom proizvodnje za 13,8 odnosno 14,4 posto.

Hrvatska u društvu Malte i Estonije

Na godišnjoj je razini među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najveći rast industrijske proizvodnje u travnju bilježila Italija, za 79,5 posto.

Slijedi Slovačka s rastom proizvodnje za 69,1 posto, te Rumunjska sa 64,5 posto.

Hrvatska je među tri zemlje s najnižim dvoznamenkastim stopama rasta proizvodnje u travnju, za 17,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Blizu su i Estonija i Malta gdje je porasla 16,8 odnosno 17,5 posto.

U ožujku proizvodnja je u Hrvatskoj na godišnjoj razini porasla 9,9 posto.

Jednoznamenkasti rast proizvodnje bilježile su samo Nizozemska, Danska i Finska, za 8,8 odnosno 6,7 i 3,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
JAČANJE
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone neočekivano je ubrzalo u studenome, uoči novog vala zaraze covidom 19 koji je zabrinuo poslovne čelnike u uslužnom sektoru dok industriju muče problemi u nabavi i viši troškovi, pokazalo je u utorak istraživanje tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE