GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju

Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala u travnju
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2024 / 15:42
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Industrijska proizvodnja u eurozoni posustala je u travnju, a Hrvatska je pratila trend, u raskoraku s Europskom unijom, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se u travnju za 0,1 posto u odnosu na ožujak kada je bila porasla za 0,5 posto, izračunao je Eurostat.

U EU trend je bio suprotan, uz rast proizvodnje u travnju za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je bila stagnirala.

Proizvodnja trajnih potrošačkih dobara u EU snažno se oporavila u travnju i, prema stopi rasta od jedan posto, potpuno nadoknadila minus iz prethodnog mjeseca. U eurozoni oporavak je bio skroman, uz povećanje proizvodnje za samo 0,3 posto, nakon 0,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara snažno se pak oporavila na oba područja, uz stopu rasta u eurozoni od 3,4 posto i od 3,9 posto u EU. U ožujku bila se smanjila za 2,7 posto na oba područja.

Hrvatska uz Španjolsku

Najsnažnije je u travnju na mjesečnoj razini porasla industrijska proizvodnja u Danskoj, za čak 10,4 posto.

Slijede Grčka i Poljska s rastom proizvodnje za sedam posto.

U Hrvatskoj industrijska proizvodnja zadržala se u travnju, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, na razini prethodnog mjeseca kada je bila porasla za 0,5 posto.

Stagnaciju je u travnju bilježila i Španjolska, a blizu je i Finska gdje je povećana za samo 0,1 posto.

Najviše se pak smanjena industrijska proizvodnja u Luksemburgu, za 6,7 posto u odnosu na ožujak.

Slijede Latvija i Irska s padom proizvodnje za 4,9 odnosno za 3,4 posto.

Dublji pad

U odnosu na prošlogodišnji travanj industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se za 3,0 posto, izračunao je Eurostat, više nego dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

EU je pak bilježio gotovo dvostruko snažniji pad, po stopi od 2,0 posto.

Proizvodnja kapitalnih dobara smanjila se za čak 5,3 posto u eurozoni i za 4,9 posto u EU. Podaci za ožujak pokazivali su pak skromni rast, za 1,6 posto u eurozoni i za 1,2 posto u Uniji.

Značajniji pad bilježio je i sektor trajnih potrošačkih dobara, ali ipak znatno blaži nego u prethodnom mjesecu, za 3,1 posto u eurozoni i za 2,1 posto u EU.

U odnosu na prošlogodišnji travanj porasla je samo proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,7 posto u eurozoni i za 2,9 posto u EU.

Danska na čelu

Danska je prednjačila rastom proizvodnje i na godišnjoj razini, za čak 17,4 posto. Slijede Grčka i Slovenija gdje je uvećana za 10,8 odnosno za 7,4 posto.

Najviše se pak smanjila industrijska proizvodnja u Irskoj, za 15,7 posto. Slijede Latvija i Finska s padom proizvodnje za 7,8 odnosno za 6,8 posto.

U Hrvatskoj je u travnju industrijska proizvodnja pala za dva posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U ožujku bila se smanjila za pet posto.

Isti postotni pad bilježila je u travnju i Nizozemska, a blizu je i Mađarska sa smanjenjem proizvodnje za 2,3 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Tagovi: industrija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE