GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji djelomično stabilizirana u svibnju
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem gospodarstvu Europske unije, u svibnju se djelomično stabilizirala nakon oštrog pada povezanog s koronakrizom, pokazali su u petak najnoviji podaci statističkih ureda.

Francuska proizvodnja u segmentu prerađivačke industrije u svibnju je tako porasla 22 posto u odnosu na travanj, kada je bilježila isti postotni pad, pokazuje izvješće francuskog statističkog ureda INSEE-a.

Aktivnosti prerađivačke industrije i dalje su 23,4 posto niže nego u veljači, zadnjem mjesecu prije nego se gospodarstvo počelo zatvarati radi suzbijanja zaraze, napominju u statističkom uredu.

U industriji u cjelini proizvodnja je porasla 19,6 posto u odnosu na travanj, kada je bila pala 20,6 posto. U usporedbi s veljačom i dalje niža 21,2 posto.

Godišnja usporedba pokazuje oštar pad proizvodnje – u prerađivačkoj industriji za 27,7 posto a u ukupnoj za 25,4 posto u odnosu na svibanj 2019., pokazuje najnovije izvješće francuskog statističkog ureda.

Stabilizacija i u Italiji

U Italiji je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u svibnju uvećana čak 42,1 posto prema mjesecu ranije, no u usporedbi s istim mjesecom prošle godine ostaje slabija za 20,3 posto, objavio je statistički ured Istat.

U tromjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem industrijska je proizvodnja pala 29,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju izračuni Istata.

Europska komisija u utorak je u sklopu ljetnih ažuriranih prognoza objavila da francuskom i talijanskom gospodarstvu predviđa značajne šokove povezane s koronakrizom, podsjeća novinska agencija Dpa.

Francusko bi gospodarstvo prema procjenama EK ove godine moglo pasti 10,6 posto a talijansko 11,2 posto. Za eurozonu u prosjeku predviđaju pad od 8,7 posto.

Tagovi: Industrijska proizvodnja u Francuskoj, francuska ekonomija, talijanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE