GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u lipnju pala osmi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja u lipnju pala osmi mjesec zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja bila 1,8 posto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već osmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u lipnju porasla 7,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski lipanj pala 1,8 posto.

To je već osmi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali znatno sporije nego mjesec dana prije, kada je potonula 12,4 posto, što je bio njezin najveći pad od recesijske 2009. godine.

"Obujam industrijske proizvodnje usporio je s godišnjim stopama pada koje kontinuirano datiraju još od studenog prošle godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, 16,4 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju. S padom od 4,7 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 4 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je, pak, za 2 posto, dok je proizvodnja energije na godišnjoj razini stagnirala.

„Snažan pad industrijske proizvodnje posljedica je epidemioloških mjera u namjeri da se obuzda pandemija COVID-19, odnosno nemogućnosti da se u većini djelatnosti industrijska proizvodnja obavlja na uobičajen način”, navode analitičari RBA.

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Mjeseci pred nama mogli bi donijeti blagi oporavak zbog baznog učinka, pada zaliha u prethodnom razdoblju te polaganog oporavka potražnje i normaliziranje situacije. Ipak, sasvim je izgledno da će na razini cijele godine obujam industrijske proizvodnje biti zamjetno niži u odnosu na 2019. godinu.”, zaključuju analitičari RBA.

Podaci najavljuju oštar pad gospodarstva u drugom kvartalu

Oštar pad proizvodnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovici ožujka, dok je popuštanje tih mjera započelo krajem travnja.

Te su mjere usporile rast gospodarstva već u prvom tromjesečju, pa je bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 0,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od trećeg kvartala 2014. godine.

U drugom tromjesečju očekuje se oštar pad gospodarstva, a potom i recesija, odnosno pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE