GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja u ožujku pala peti mjesec zaredom, gotovo 5 posto

Industrijska proizvodnja u ožujku pala peti mjesec zaredom, gotovo 5 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 13:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku pala peti mjesec zaredom, i to za 4,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno brže nego mjesec dana prije.

Prema u četvrtak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u ožujku skliznula za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine potonula 4,9 posto.

To je već peti mjesec zaredom kako proizvodnja pada na godišnjoj razini, pri čemu je pad u ožujku ubrzan, s obzirom da je mjesec dana prije iznosio 2,1 posto.

U ožujku je na godišnjoj razini najviše pala, za 23,5 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s padom od 14,8 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, za 5,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula za 5 posto.

Rast na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji energije, za 9,8 posto.

U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U 2020. moguć dvoznamenkasti pad industrije

„Obzirom na visoku povezanost hrvatskog gospodarstva s europskim, snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti u EU prelit će se i na domaće gospodarstvo”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Eurostat je u četvrtak izvijestio da je bruto domaći proizvod (BDP) Europske unije u prvom tromjesečju zbog koronakrize pao 2,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od globalne financijske krize 2009. godine.

„Kretanja u industrijskoj proizvodnji u ovoj će godinu, uz od ranije prisutne slabosti, zavisit i o uspješnosti borbe s Covid-19 i trajanju restrikcija na gospodarske aktivnosti, što će ograničavat/odgodit oporavak. Nakon skromne stope rasta u 2019. od 0,5 posto, u ovoj godini očekujemo povratak u negativan teritorij, pri čemu ne isključujemo mogućnost i dvoznamenkastih godišnjih stopa pada“, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE