GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija bi u rujnu trebala usporiti, ali...

Inflacija bi u rujnu trebala usporiti, ali...
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2023 / 11:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su blago ubrzale s rastom, što je u skladu s našim očekivanjima.

U odnosu na kolovoz 2022. potrošačke su cijene bile više za 7,8%. U odnosu na prethodni mjesec one su u prosjeku više za 0,6%.

Prva procjena indeksa potrošačkih cijena temelji se na podacima o maloprodajnim cijenama od pristiglih izvora podataka do kraja referentnog mjeseca na koji se cijene odnose, što čini oko 80% do 90% pristiglih i obrađenih podataka. Preostali pristigli podaci obrađuju se naknadno i uključuju u izračun indeksa za potrebe konačnog objavljivanja podataka.

Očekivano, snažan doprinos rastu cijena i dalje dolazi od rasta cijena u kategoriji hrane. Procijenjena godišnja stopa cijena u kategoriji Hrana, piće i duhan iznosila je razmjerno visokih 10,1%. Na mjesečnoj razini, u ovoj su kategoriji cijene porasle za 0,2% prema prvoj procjeni. Predmnijevamo da su samo cijene hrane unatoč blagom usporavanju i tijekom kolovoza zabilježile dvoznamenkasti rast te da su ujedno zbog visokog udjela u košarici imale najveći doprinos inflatornim kretanjima u promatranom mjesecu. Nakon tri mjeseca negativnih godišnjih stopa, prosječne cijene energije bile su u kolovozu više za 4,3% u odnosu na kolovoz 2022. (+2,7% na mjesečnoj razini). Naposljetku, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije viši su za 7,4%, a Usluge 7,8% u odnosu na lanjski kolovoz.

Promatra li se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), u kolovozu je godišnji rast ubrzan na 8,5% (+8,1% u srpnju). Veći rast HIPC od IPC uvelike je posljedica činjenice da harmonizirani indeks potrošačkih cijena uvažava i potrošnju stranih gostiju. Stoga je udio ugostiteljskih usluga, a osobito usluga smještaja veći kod HIPC u usporedbi s indeksom potrošačkih cijena. Rast cijena u europodručju zaustavio je s usporavanjem u kolovozu te se zadržao na srpanjskih 5,3% uz najvišu stopu rasta zabilježenu također u kategoriji Hrane, pića i duhana (+9,8% godišnje). Temeljna stopa inflacije u europodručju usporila je na 5,3% (-0,2pb u odnosu na srpanj). Višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske, među državama europodručja, zabilježila je jedino Slovačka (9,6%).

Očekujemo kako će rujan donijeti usporavanje inflatornih pritisaka, koje će se nastaviti u posljednjem tromjesečju, prvenstveno zbog učinka baznog razdoblja i pada cijena energije. Ipak, inflatorni pritisci i dalje ostaju razmjerno povišeni. Snažan nominalni rast plaća, koji je premašio stopu inflacije uz solidnu turističku sezonu pojačava potražnju i podržava daljnje jačanje osobito cijena usluga otvarajući rizike spirale rasta cijena uslijed rasta cijena plaća.

Rast cijena hrane prema kraju godine trebao bi usporavati, ali na razini cijele godine pod utjecajem izrazito povišenih stopa u prvom dijelu godine (potencijalno i do rujna) one će i drugu godinu zaredom imati dvoznamenkasti rast te tako ponovno imati najveći doprinos ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Cijene usluga bit će jedne od ključnih odrednica utjecaja na temeljnu stopu inflacije.

Tagovi: INFLACIJA, HRANA, RESTORANI, SMJEŠTAJ, HOTELI, TURIZAm
PROČITAJ I OVO
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
REGULATIVA
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
ZAGREB - U Hrvatsku gotovo svakog mjeseca stiže sve više stranih radnika, a prema nekim procjenama, za sedam godina u našoj zemlji bit će ih čak pola milijuna, odnosno četvrtina radne snage.
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Republici Hrvatskoj u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim 2023. porastao je za 4,2%.
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
PROCESI
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
ANALIZA - I dok smo prethodnih desetljeća svjedočili procesu globalizacije, sada je u tijeku deglobalizacija odnosno početak kraja starog svjetskog poretka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE