GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će i u srednjem roku ostati visoka

Inflacija će i u srednjem roku ostati visoka
RAST CIJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2022 / 09:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u rujnu, a potvrđeno je to službenom statistikom indeksa potrošačkih cijena koju je Državni zavod za statistiku danas objavio.

Godišnja stopa rasta i peti mjesec za redom nastavila je bilježiti dvoznamenkaste stope pri čemu je u rujnu dinamika ubrzala na 12,8%, što je nešto snažnije od naših očekivanja.

S druge strane, u skladu s našim očekivanjima, mjesečna stopa inflacije značajno je ubrzala na 1,5% (s 0,1% u kolovozu), unatoč administrativnim mjerama Vlade u pojedinim kategorijama proizvoda. Naime, unatoč blagom padu cijena u skupinama Restorani i hoteli, Rekreacija i kultura te Hrana i Prijevoz (pri čemu su potonje pod utjecajem administrativnih mjera) evidentno je da se inflacija prelijeva i na ostale skupine proizvoda i počinje vršiti pritisak i s potražne strane. Dijelom je to posljedica prethodnih rasta troškova (osobito vidljivo u snažnom rastu proizvođačkih cijena) pa uz još uvijek solidnu potražnju i potrošačke cijene u ostalim kategorijama rastu. U odnosu na kolovoz cijene Odjeće i obuće bile su više za rekordnih 21,2%, uz doprinos rastu za 1,24 postotna boda.

Godišnju stopu inflacije predvode i dalje kategorije čiji je rast predvođen rastom troškova, ali je i ovdje primjetan pozitivan i rastući doprinos ostalih kategorija. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren kod Hrane i bezalkoholna pića (+19,1%), Restorana i hotela (+17,3%) Pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva (+15,7%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+13,3%) te Prijevoz (+12,3%).

Kumulativno, u prvih devet mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao je 9,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

Do kraja godine i u prvom tromjesečju 2023., prema našim očekivanjima, godišnja stopa inflacije zadržavat će se na dvoznamenkastim razinama s laganom tendencijom smanjivanja prema kraju navedenog razdoblja. Za cijelu 2022. ostajemo pri procjeni godišnje stope inflacije od 10,6%. Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu kada očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od preko 6%.

U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti poprilično je izgledno da cijene energije ostanu povišene, ali administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što bi moglo dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga. S druge strane, rat u Ukrajini i posljedice na svjetski poljoprivredno prehrambeni sektor, uz klimatske (ne)prilike, dodatan su čimbenik koji ne dozvoljava povratak stopa inflacije prema razinama od 2% ni u 2023.

Tagovi: inflacija, rast cijena, cijene, hrana, cijene hrane, plin, električna energija
PROČITAJ I OVO
EK je predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
INICIJATIVE
EK je predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas svoj "Green Deal industrijski plan za eru neutralnosti", u pokušaju ublažavanja posljedica američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara pomoći američkom gospodarstvu do 2032. godine.
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
INFLACIJA
HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju
ZAGREB - Prvi podaci o siječanjskoj inflaciji upućuju da uvođenje eura, kao i u drugim zemljama, nema veći utjecaj na ukupnu inflaciju, ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB).
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
INFLACIJA
HUP: Usporavanje inflacije u siječnju demantiralo narativ o poskupljenjima po uvođenju eura
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca je ocijenila da se popularni narativ o snažnim široko rasprostranjenim poskupljenjima po uvođenju eura pokazao pogrešnim, budući da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju ove godine nepromijenjene u odnosu na prosinac lani.
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
PRVE PROCJENE
Inflacija, čini se, usporava i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku za siječanj, čini se da je inflacija u Hrvatskoj počela usporavati.
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
POPUŠTANJE
Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec
FRANKFURT - Eurozona je u siječnju zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 posto, nakon što je u prosincu iznosila 9,2 posto, prema prvoj procjeni europskog statističkog ureda Eurostat. Inflaciju su i dalje poticale visoke cijene energije i hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE